Beogradski džez festival otkriva novu svetsku mapu džeza

Glavna zvezda 31. Beogradskog džez festivala od 28. oktobra do 1. novembra biće japanski Hiromi trio koji će, sa gostima iz Turske i Portorika publici predstaviti novu mapu džeza budućnosti i dokazati da se fantastičan džez svira širom sveta, najavili su danas organizatori.

Gradski menadžer Goran Vesić, u ime Grada Beograda, koji je jedan osnivača i pokrovitelja Festivala, izrazio je na konferenciji za novinare zadovoljstvo što je već kupljena četvrtina karata i najavio da organizatori planiraju da za publiku pripreme iznenađenje.

Prema njegovim rečima, ovogodišnji Festival, koji će biti održan u Domu omladine Beograda i Domu sindikata, ima najveći budžet do sada – 17 miliona dinara, a izdvajanja će u budućnosti biti još veća, jer džez, koji je deo kulture, tradicije istorije grada, to zaslužuje.

Vesić je podsetio da je po oceni stranih novinara i kritičara, koji su redovni posetioci mnogih međunarodnih džez festivala, publika Beogradskog džez festivala najmlađa i dodao da je to najbolji pokazatelj da su mladi željni kulturnih sadržaja i da im treba omogućiti da upoznaju džez scenu.

Direktor Festivala Dragan Ambrozić rekao je da će Festival prvog dana publici omogućiti da čuje najbolje mlade talente iz Srbije kako bi ih uporedili sa muzičarima svetske scene. Prema njegovim rečima, to će biti Hašima, Nejkid i Vladimir Kostadnović.

U skladu sa sloganom “Budućnost džeza” Festival će publici “predstaviti najbolje nove autore džez budućnosti, muzičare koji otkrivaju zvuk koji dolazi”, a jedna od najsjajnijih novih zvezda svetske džez scene Hiromi nastupa 31. oktobra, kao i nemački saksofonista Kristof Lauer.

Direktor Gete instituta Matijas Miler Viferih najavio je da će Lauer izvesti dela u čast Sidni Bečet, američkog saksofoniste i kompozitora, jednog od prvih solista u istoriji džeza.

Publika će 29. oktobra moći da čuje mladog afroameričkog saksofonistu Džejmsa Brendona Luisa koji donosi zvuk trenutka, uzburkani novi duh džeza koji preispituje društvene okolnosti.

Austrijanka Lia Pale podsetiće na autentičnu evropsku muzičku tradiciju u kojoj su džez i kabare uzbudljivo isprepletani i izvesti originalne obrade pesama Hajnea i Rilkea.

Frančesko Kafiso Sekstet predstaviće na koncertu 30. oktobra mešavinu džeza i sicilijanske muzike. Publika će moći da čuje i muzičare iz Portugala, Švedske, Španije, Danske, Norveške i Australije.

Prema rečima ambasadorke Australije Džulije Fini festival je prilika da se čuje pevačica Ursula Jović, jedan od najimpresivnijih australijskih talenata.

(Beta)

Ostavite komentar