Beogradski festival igre od 19. marta do 10. aprila

Beogradski festival igre, 13. po redu, biće održan od 19. marta do 10. aprila u Beogradu i Novom Sadu, kada će publici, kako je danas najavljeno, biti predstavljena aktuelna svetska produkcija.

Tokom festivala biće predstavljeno ukupno 15 kompanija iz 13 zemalja, sa više od 30 koreografskih postavki.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je na konferenciji za novinare da je ta manifestacija jedna od najznačajnijih u Srbiji koja našu zemlju čini prepoznatljivom na evropskim i svetskim kulturnim mapa.

“Od ranih početaka ovaj festival je prerastao u prestižnu manifestaciju koja svake godine osvaja novu publiku i pomera granice i plesne i pozorišne estetike”, istakla je Maja Gojković.

Ona je kazala da je osnivač i direktor festivala Aja Jung uspela da svojom idejom i neizmernom energijom i entuzijazmom uspostavi taj festival kao tradicionalni, koji je prošle godine posetilo više od 20.000 gledalaca.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da Delegacija EU već četvrtu godinu sa ponosom podržava festival.

On je naveo da je ovogodišnji slogan festivala “Sreća se igra” i da je taj naziv “pun pogodak, jer festival zaista svake godine donosi sreću i radost u Srbiju”.

Davenport je naveo da je zato delegaciji EU osetila potrebu da na neki način vrati sreću mladim igračima u Srbiji, pa su organizovali master kurs klasičnog baleta za učenike baletskih škola u Srbiji.

Kurs se održava od 2. do 8. marta, a držaće ga Marko Ferini, jedan od vodećih pedagoga klasičnog baleta.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da je zavidan medjunarodni renome Aje Jung i njenog tima potvrda koju niko i nigde ne može da ospori – da možete da ostvarite svoje snove ako imate viziju, ako se ne plašite odricanja i osporavanja, ako ste posvećeni svom poslu i ako ne očekujete da drugi rešavaju vaše probleme.

“Nadam se da će većem broju ušuškanih kritičara koji iz svoje fotelje kažu da u Srbiji ništa ne valja, pokazati da se predanim radom i bez igara na sreću, može stići do sreće koja se igra”, zaključio je Tasovac.

(Beta)

Ostavite komentar