U trendu

Bez panike: Matematičari izračunali kad će ovaj svemir umreti

Dijego Saez-Gómez sa Univerziteta u Lisabonu izračunao je s kolegama da bi svemir mogao da skonča puno ranije od pređašnjih prognoza. Ali i u tom slučaju ne trebamo paničiti, prenose mediji u regionu.

Svemir će umreti, jednog dana, to je činjenica oko koje su se naučnici dogovorili, ali kad će se to tačno dogoditi  još nije poznato. Posmatranja galaksija i zvezda pokazuju da se širenje svemira ubrzava, a ako ta brzina ostane stalna, jednom će se zvezde ugasiti, sve će se udaljiti jedno od drugog i svemir će se ohladiti.

Druga mogućnost predviđa i da će se sa širenjem svemira povećavati količina tamne energije i to do trenutka kad će se raspasti prostor vreme, a svemir jednostavno prestati postojati. Taj ‘Big rip’ scenaro ili veliko kidanje prema prognozama bi mogao da se dogodi za 22 milijarde godina – tako da se ne moramo previše da brinemo oko toga.

Ali, može li svemir umreti ranije? Diego Sáez-Gómez sa Univerziteta u Lisabonu s kolegama je radio nekoliko scenarija konačnog kraja svega. Analizirali su obližnje galaksije, supernove i otkrili da bi ‘Big rip’ najranije mogao stići za otprilike 2,8 milijardi godina, tako da smo i u tom slučaju sigurni.

Naše Sunce bi trebalo imati energije za još nekih pet milijardi godina, naučnici kažu da bi bilo iznenađenje da svemir skonča ranije, prenosi New Scientist.

2 komentara
  1. Icki

    A šta se dešava nakon smrti Svemira? Ne kontam.

  2. kojeimedadam

    ĆUJ :huh:…matematičari…:hehe: Kada savladamo i naučimo “ Zemljine matematičke zakone i konstante “ bićemo tek ..NA POČETKU, a kada konstruišemo vasionski brod koji može da putuje brzinom većom od “ Svetlosti “ onda ćemo tek biti na …PRVOM STEPENIKU. Od danas… pa do …PRVOG STEPENIKA…promeniće se i fizika i matematika…a i matematičari…:lol: Šta bi na sve ovo rekao Žil Vern ?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike