najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bi-Bi-Si štedi, zvezde će morati da obelodane svoje plate

Zvezde britanske televizijske mreže Bi-Bi-Si (BBC) moraće javno da saopšte iznose svojih zarada, najavila je danas britanska vlada u okviru plana reforme.

Ministarka kulture Karen Bredli danas je u parlamentu predstavila nacrt reforme najvećih medijskih kuća u Velikoj Britaniniji u narednih 11 godina.

„BBC predstavlja najveći uspeh zemlje i jedo od njenih najdragocenijih blaga. Reforma će garantovati toj medijskoj kući da je još više vole u zemlji i inostranstvu“, rekla je britanska ministarka.

Po planu reforme, zvezde BBC-a koje imaju godišnje zarade iznad 150.000 funti (176.000 evra) moraće to i da objave. Takve plate ima više od 100 voditelja i drugih zvezda te medijske kuće, iako BBC tvrdi drugačije.

Iako takva reforma može da podstakne konkurenciju da ponudi veće plate, britanska vlada insistira na transparentnosti.

BBC je od 2010. godine angažovana da uštedi 700 miliona funti, ali se suočava s padom osnovnog prihoda – godišnje pretplate od 145,5 funti (184 evra) koje plaćaju domaćinstva s televizorom i koji predstavlja na godišnjem nivou prihod BBC od 3,7 milijardi funti.
 
Ta medijska kuća, koja mora da sprovede mere štednje, morala je da odustane od vodeće emisije „Najbolji poslastičar“ (The Great British Bake Off) koju je gledalo po 15 miliona ljudi po epizodi.

Emisija je prešla u ruke privatne televizije Čenel 4 (Channel 4) koja je pordukciojskoj kući te serije ponudila dvostruku veću sumu od deset miliona funti godišnje koju je davao BBC.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike