najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bivši rumunski kralj oduzeo unuku titulu

Bivši rumunski kralj Mihaj Prvi oduzeo je danas kraljevsku titulu i sve privilegije monarhije svom jedinom unuku, popularnom princu Nikolaju, preneli su rumunski mediji.

Mihaj Prvi je naveo da oduzima sve titule unuku poznatom po posvećenosti ekologiji, biciklizmu i književnosti.

Bivši rumunski kralj smatra da kraljevsku porodicu treba da vodi neko ko je „skroman, dobro izbalansiran i s moralnim principima“.

Njegova izjava je izazvala zbunjenost i razočarenje među Rumunima.

Popularni princ (30) rođen u Švajcarskoj, bio je treći u redu za tron. Živi u Rumuniji poslednjih pet godina.

Kraljevska titula ima simbolično značenje u Rumuniji, a Rumuni je povezuju s dostojanstvom i prefinjenošću koje njihovi lideri ne poseduju u toj meri, ocenili su analitičari.

Mihaj (93) abdicirao je 1947. godine kada su komunisti došli na vlast u Rumuniji. Mihaj je potom otišao u izgnanstvo i od tada je bio u Britaniji i Švajcarskoj i radio godinama kao pilot aviona i kao probni vozač novih tipova automobila.

Posle rumunske revolucije u decembru 1989.godine, posetio je Rumuniju 1992. godine za Uskrs, kada se u Bukureštu okupilo oko milion gradjana i skandiralo poruke podrške monarhiji. Od tada više nije bio primljen u Rumuniji do 1997.godine, kada je došao na vlast režim predsedika Emila Konstantineskua.

Mihaj je svih godina izgnanstva bio uz Rumune i obraćao im se svake godine preko radija Slobodna Evropa i Bi-Bi-Si.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike