U trendu

Blago njima: dobijaju ulicu s regulacijom temperature vazduha

Kako bi delovao protiv urbanih toplotnih ostrva u okrugu i olakšao život tamošnjim stanovnicima, grad Beč započeo je pilot-projekt u ulici Ciglegase, koja bi trebalo da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha.

Naučnici već decenijama upozoravaju na negativne posledice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svet. Prve su posledice već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature značajno menja lokalna klimatska obeležja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva, prenosi Al Jazeera.

Beč je prepoznao taj problem i odlučio da sprovede pilot-projekat u jednoj od svojih ulica, stoji u saopštenju Inostrane kancelarije Grada Beča u Zagrebu.

Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja stoleća u okrugu Nojbau godišnje moglo da bude od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču. Deca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim letnim temperaturama.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjavanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanje vazduha te postavljanje izvora pitke vode trebalo bi da povećaju kvalitet života tamošnjih stanovnika.

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cevima iznose 2,4 miliona evra.

Grad će pokriti 70 odsto troškova, a ostalih 30 odsto finansiraće okrug iz vlastitog budžeta.

„Klimatske promene su jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Negativne posledice porasta temperature posebno su primetne u okruzima u samom centru grada, poput okruga Nojbau, gde ima malo zelenih površina“, navodi se u saopštenju povodom predstavljanja projekta.

(Al Jazeera Balkans, Danas)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike