Boc-boc

Kaktusi čine veliku grupu ukrasnih biljaka. Poreklom su iz Severne i Južne Amerike.
Oni su glavna vegetacija pustinja i stepskih oblasti, ali ih mnogi ljubitelji ukrasnog bilja gaje i u svojim domovima. Postoji 1.500 vrsta kaktusa. Uz to, brojni su hibridi, pa se ne može sa sigurnošću reći koliko ih zaista ima u svetu, pogotovo što dosad nije sačinjen nijedan katalog kaktusa i sočnica koji bi ih sve obuhvatio. Uglavnom su svi kaktusi višegodišnje biljke, valjkastog, loptastog ili spljoštenog stabla. Većina ima cvet živih boja, listove pretvorene u bodlje, dok je stablo preuzelo asimilacionu funkciju lista. Kod nekih kaktusa, kao što je kraljica noći, cvet se javlja samo preko noći.
Kaktus i druge sočnice zahtevaju drugačiju negu. Obično se kupuju u cvećarama dok su još tanki kao prst, a zatim se ostavljaju na neko mesto u stanu i prepuštaju sami sebi – često su ili suviše zalivani ili potpuno bez vode. Mada kaktus stvara rezerve vode, zalivanje takođe ima svoje vreme i poseban značaj. Zapravo, tajna uspeha u gajenju i očuvanju kaktusa i sočnica je u tome da ih uvek treba čuvati na suvom mestu i što manje, ili skoro nimalo, zalivati tokom dugog zimskog perioda. Tek s proleća treba ih pomalo zalivati sve do leta, kada se snabdevaju vodom kao i drugo cveće ili ukrasno bilje. Pored vode, kaktus i sočnice zahtevaju i izvesnu "hranu". Zato se i sade u peskovitu i kamenitu zemlju pomešanu s dobro odležalim đubrivom ili upola istrulelim lišćem izmešanim sa zemljom.
Većina priručnika za gajenje kaktusa i sočnica preporučuje njihovo čuvanje u prostorijama gde temperatura ne silazi ispod pet do osam stepeni. Gajenje kaktusa i drugih sočnica uspešno je ako odgajivačima pođe za rukom da biljke procvetaju. Period cvetanja kaktusa je kratak, a dešava se da odgajivači godinama čekaju na prvi cvet.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike