U trendu

Bogat i škrtica: Ležao je na milionima, oteli su mu unuka a on je odbio da plati otmičarima

Nadolazeći film „All the Money in the World“ izazvao je gotovo jednako kontroverzi kao i priča na kojoj se temelji čitav film. Kevin Spejsi imao je glavnu ulogu, ali je pod teretom optužbi za seksualno zlostavljanje zamenjen proslavljenim Kristoferom Plamerom. Priča filma govori o Džonu Polu Getiju, zloglasnom američkom milijarderu koji je odbio da plati 17 miliona dolara otkupnine za otetog unuka. Bila je godina 1973. godine i 16-godišnji unuk Džon Pol Geti III otet je u Rimu. Znajući sve o bogatoj baštini njegove porodice – koja je imala svoje korene u naftnoj industriji – otmičari su zahtevali 17 miliona dolara od Džona Pola Getija, koji je tada bio najbogatiji čovek na svetu.

Geti je bio poznat u društvu kao „Stari Džon“, tokom života imao je pet žena i čitav niz ljubavnica sa kojima je razgovarao preko telefonske govornice postavljene na njegovom imanju u Sureju. Geti nije video otetog unuka, koji je bio poznat među prijateljima i porodici kao Pol, dok unuk nije napunio 11 godina i kad su se četiri godine kasnije sreli, Geti je navodno bio nezadovoljan boemskim stilom života unuka tinejdžera. U vreme otmice Pol je živeo u Rimu gde je radio kao slikar. Njegov pravi identitet nije bio nikakva tajna i svi lokalni mediji redovno su pričali o „zlatnom hipiju“ koji je živeo na račun porodičnog bogatstva.

Pol je kupovao strip na kiosku kad su ga otela trojica muškaraca, udarajući ga pištoljem. Zatim su ga odvezli na jug Italije i vezali ga dok su pregovarali sa porodicom Geti oko visoke otkupnine. U početku, porodica je sumnjala da je reč o prevari koju je Pol organizovao da bi izvukao još više novca od svoje porodice. U to je doba Stari Džon rekao medijima da ne veruje u plaćanje otmičara. „Imam još 14 unučadi i ako sada platim jedan dolar, onda ću imati 14 otetih unučadi“, rekao je. Nakon tri meseca ćutanja porodice, otmičari su odsekli desno uho bogatog tinejdžera i poslali ga u koverti novinama u Rimu. „Ovo je Polovo uvo. Ako ne dobijemo nešto novca u roku od 10 dana, poslaćemo vam i drugo. Drugim rečima, dolaziće vam komad po komad“, pisalo je u poruci mafije. Tražili su 3,2 miliona dolara otkupnine.

Nakon što je dobro pregledala odrezano uvo, Polova majka Gejl je prepoznala da je reč o njenom sinu i počela da prikuplja novac za plaćanje otkupnine koju je Stari Džon odbio da plati. Džon je ipak odlučio da plati taj deo otkupnine, ali ni tada nije bio preterano darežljiv. Pregovarao je i snizio otkupninu na 2,9 miliona dolara. Platio je 2,2 miliona dolara, koliko je tada bio maksimalni neoporezivi iznos donacija, a ostatak je pozajmio svom sinu uz kamatu od 4% godišnje.

Nakon plaćene otkupnine oteti Pol pronađen je živ na jugu Italije. Majka ga je naterala da nazove dedu, ali ovaj nije hteo da prihvatiti poziv.

Verovatno kao posledica otmice, Džon Pol III razvio je zavisnost od alkohola i droge. 1981. godine pokušao je da počini samoubistvo kombinacijom metadona, valiuma i alkohola, ali nije uspeo. Od pokušaja samoubistva ostao je nepokretan, gotovo je oslepeo i izgubio jetru. Njegov otac Džon Pol II odbio je da plaća velike troškove lečenja sinu, pa ga je na kraju sin tužio za 28.000 dolara mesečno.

Tokom idućih godina Pol je uspeo delomično da se oporavi, ali nikad nije bio onaj stari. Godinama je bio teško bolestan i umro je početkom 2011. godine. Prijatelji su svojevremeno ispričali za Daily Mail da mu je smrt bila oslobođenje. Pred smrt je opet bio nepokretan, majka je morala da ga hrani i imao je brojne otvorene rane na telu zbog stalnog ležanja i sedenja. Danas, Forbs procenjuje da porodica Geti, i dalje poznata u SAD-u i Velikoj Britaniji, ima neto vrednost od 5,4 milijardi dolara, prenosi Express.

2 komentara
  1. Blajbi

    Otmicarima NIKAD NE TREBA PLATITI! Po bilo koju cenu.

    1. Dragan

      …čak i da nam otmu predsednika ?!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike