U trendu

Bolesti posle poplava?

Bez obzira na ovu tešku situaciju koja nas je zadesila nema razloga za paniku ali ima za veću opreznost; nema opasnosti za pojavu nekih bolesti kojih do sada nije bilo.

Na prvom mestu su crevne ifekcije, koje se sprečavaju redovnim pranjem ruku, korišćenjem ispravne vode i hrane; naravno, postoji mogućnost pojave zarazne žutice koja  se dobija zbog upotrebe prljave odnosno zagađene vode i hrane zbog poplava, ali na sreću to su najlakši oblici virusnog  zapaljenja jetre.

Posebno treba skrenuti pažnju da se ljudi ne kreću bosi kroz poplavljena područja, jer postoji mogućnost infekcija koje se unose preko kože a koje mogu dovesti do ozbiljnih bolesti.

Povratak kućama, odnosno u stanove mora biti pod ozbiljnom kontrolom čak i u prostore gde nije bilo vode, jer postoji mogućnost nastanka i  infekcija  koje prenose glodari preko svojih izlučevina.

Kratko rečeno – prvo mora biti sve očišćeno i dezinfikovano, i naravno, pri pojavi bilo kakvih simptoma kao što su povišena temperatura, promene na koži, proliv, povraćanje, bolovi u stomaku ili neke druge tegobe javiti se odmah lekaru.

Ne uzimati lekove „na svoju ruku“. Velika opasnost nam preti od komaraca,  jer smo već imali loše iskustvo sa groznicom zapadnog Nila, a sada je ta opasnost veća.

Autor prof. dr Mijomir Pelemiš je infektolog i klinički farmakolog iz Kliničkog centra Srbije, načelnik odelenja za kliničku farmakoterapiju u klinici za Infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike