U trendu

Borba protiv klimatskih promena – planiraju da ponovo zalede Arktik!

Tim naučnika Univerziteta Kembridž razmatra metode za poništavanje štetnih posledica klimatskih promena, uključujući i ponovno zamrzavanje Arktika, usisavanje štetnog viška ugljen-dioksida iz atmosfere i „ozelenjavanje“ okeana, prenosi Blic.

Centar za obnovu klime deo je Inicijative za budućnost bez emisije štetnih jedinjenja ugljenika, koju vodi dr Emili Šakberg. Koordinator projekta, profesor Dejvid King, bivši glavni naučni savetnik i specijalni predstavnik za klimatske promene britanske vlade, objasnio je da vreme „više nije na našoj strani“.

– Ono što uporno radimo, novine koje uvodimo i ono što nameravamo da uradimo u narednih 10-12 godina odrediće budućnost čovečanstva u sledećih 10.000 godina – objasnio je on.

Jedna od ideja u oblasti „geoinženjeringa“ koju naučnici razmatraju jeste ubacivanje slane vode visoko u atmosferu radi „izbeljivanja“ oblaka kako bi se o njih odbijala toplota i vratila u svemir, a sa ciljem da ponovno počne zamrzavanje ispod njih.

Drugo moguće rešenje je „ponovno ozelenjavanje“ i „ozelenjevanje“ Zemlje vegetacijom, na moru i na kopnu, kako bi se uklonio ugljen-dioksid iz vazduha.

Oktobra prošle godine Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC) upozorio je da su neophodne promene neviđenih razmera ukoliko ne želimo da globalna temperatura poraste više od 1,5 stepeni Celzijusa iznad nivoa pre industrijalizacije.

Panel je tada utvrdio da države sveta treba da smanje emisiju ugljen-dioksida za 45 odsto do 2030. godine.

1 komentar
  1. Anonimni

    Trebalo bi da se posumljavaju sva mesta gde dozvoljavaju uslovi.

Napišite komentar