U trendu

Božić jači od rata: Bacili puške, izašli iz rova i zaigrali fudbal (video)

Rovovi kod francuskog rada Frelingena bili su rezervne klupe, vojničke jakne su bile stative, a igrači su se do pre pola sata gledali preko nišana.

Božićno vreme rezervisano je za jednu od najneverovatnijih priča, utakmice na ‘ničijoj’ zemlji koju su odigrali nemački i britanski vojnici usred rata.

Službeno, nikakvog primirja na Božić 1914. nije bilo. Ipak, zapisi i dnevnici iz tog vremena govore drugačije. Čak je i Uefa obeležila stotu godišnjicu Božićnog primirja u kom su vojnici na Badnjak samoinicijativno prekinuli rat i odigrali fudbal. Ispred Vemblija je i spomenik toj neverovatnoj utakmici.

Do decembra 1914., britanski i nemački vojnici bili su ukopani u rovove od Severnog mora do francusko- švajcarske granice. Kod gradića Frelingena na severu Francuske trajale su žestoke i bespoštedne borbe. Iako zvuči kao scenario za holivudski film, da je ‘božićna utakmica’ zaista odigrana pokazuju brojni zapisi i fotografije iz nekoliko izvora, prenosi 24sata.

– Izašli smo iz rovova i videli nemačkog vojnika kako šutira loptu. Nismo se ni snašli i već smo svi igrali fudbal – otkrio je u vojnom dnevniku Johanes Niman, zapovednik 133. britanske saksonske vojske.

https://www.youtube.com/watch?v=DYv6dHy5TJE

Nemački vojnici na Badnje veče su počeli da ukrašavaju rovove. U zatišju pucnjave pevali su božićne pesme. Kako su rovovi na nekim mestima bili udaljeni 100 metara, to su čuli britanski vojnici. Pa su i oni zapevali.

– Hej! Odakle ste – pitao je jedan nemački vojnik Britance.

– Dođi pa vidi – stigao je odgovor iz britanskog rova.

I tako je počelo. Spontano i uz šalu.

To je otkrio kapetan Kraljevskog bataljona iz Varvikšira Robert Hamilton, čiji je ceo bataljon izginuo četiri meseca nakon božićne utakmice u nemačkom napadu bojnim otrovom.

Ko je pobedio? Nemci tvrde da su oni, Britanci se naravno, ne slažu. Navodno je toga dana odigrano nekoliko utakmica. Obe strane imale su po jednog profesionalca. Narednik Džejms Kol igrao je za škotski Albion, preživeo je rat. Nemci su imali Alberta Šmita koji je igrao za trećeligaša. Poginuo je dve godine kasnije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike