Bregzit doneo nesanicu Holandjanima i Česima

Strah od Bregzita poremetio je san ne samo Britancima koji su u referendumskoj noći 23. juna spavali kraće nego obično, već je skoro istu nesanicu doneo i Holandjanima i Česima, dok su u Luksemburžani i Bugari spavali mirno kao bebe, pokazao je novi projekt češkog Narodnog instituta za duševno zdravlje.

Institut posebnom aplikacijom „Sleep as Android“ prati preko mobilnog telefona kvalitet spavanja i sna u više od 50 zemalja i preko nje ulazi u krevete 3.500 Evropljana, posle čega naučnici te podatke analiziraju kako bi lekari mogli efikasnije da pomognu pacijentima s poremećajima sna.

Strasti oko britanskog referenduma o izlasku iz EU navele su češke naučnike da upravo referendumsku i nekoliko kasnijih noći analiziraju kao prve na celom uzorku, više kao zanimljivost i probu za kasnije ozbiljne analize.

Pokazalo se da iz nepoznatih razloga, referendum o Bregzitu gotovo isto kao Britanci proživljavaju Holandjani i Česi koje je takodje zahvatila nesanica, dok je spavače u Luksemburgu, Bugarskoj, Finskoj, Ukrajini ili Grčkoj Bregzit ostavio potpuno ravnodušnim i spavali su mirno kao bebe.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike