najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Britanija zabranila izvoz krune kraljice Viktorije

Britansko Ministarstvo kulture izdalo je privremenu zabranu izvoza krune kraljice Viktorije zbog opasnosti da je vlasnik proda u inostranstvu.

Kruna od brilijanata i safira, koju je dizajnirao princ Albert za kraljevsko venčanje 1840. godine, mogla bi da bude izvezena iz Britanije, ukoliko je domaći kupac ne kupi za pet miliona funti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Zabrana je izdata nakon što je vlasnik skupocene krune zatražio dozvolu za izvoz.

Britanski ministar kulture Met Hakok rekao je da kruna kraljice Viktorije simbolizuje jednu od najpoznatijih ljubavnih priča u Britaniji i da predstavlja ključan deo nacionalne istorije.

“Nadam se da ćemo uspeti da zadržimo krunu kraljice Viktorije u Velikoj Britaniji i da ćemo je izložiti javnosti”, rekao je Hakok.

Kruna širine 11,5 centimetara i ukrašena je sa 11 velikih safira položenih u zlatu i dijamantima koji su položeni u srebru.

Stručnjaci smatraju da je kruna jedan od najvažnijih komada nakita kraljice Viktorije i da ide u paru sa brošem ukršenim safirima i dijamantima koje joj je poklonio princ Albert dan pre kraljevskog venčanja.

Komisija za razmatranje izvoza umetničkih dela i predmeta od kulturnog značaja je preporučila privremenu zabranu izvoza krune navodeći da je kruna ” tesno povezana sa britanskom istorijom i nacionalnim životom”.

U preporuci se takodje navodi da je kruna od izuzetnog značaja za proučavanje života kraljice Viktorije.

Članovi komisije opisali su komad nakita kao “izuzetan” i dodali da kruna podseća na zajednički romantični ukus vremena i da je njena forma postala poznata kroz mnoge reprodukcije.

Kako se navodi, “njen odlazak bi bio veliki gubitak, ako se uzme u obzir njena lepota, asocijacije i istorija”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike