najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Britanski naučnici možda identifikovali misterioznog umetnika Banksija

Naučnici sa Univerziteta ”Kvin Meri” u Londonu potvrdili su da su identifikovali čoveka koji se krije iza imena crtača grafita Banksija, uz pomoć metode koju policija koristi da bi zbunila serijske ubice.

Ekipa stručnjaka odabrala je 140 radova koji se pripisuju ovom umetniku koji je poreklom iz Bristola. Oni su uspeli da otkriju ”neuralgične tačke” poput paba, sportskih terena, jedne adrese iz Bristola i tri iz Londona.

Zajedničko za sva ta mesta jeste to što ih najčešće pohodi izvesni Robin Ganingem, ime koje se od 2008. godine pripisuje umetniku čiji je identitet jedna od najvećih tajni.

U svojoj studiji objavljenoj ove nedelje, naučnici su izjavili da žele da dokažu moć takozvanog geografskog profilisanja, metode koja se koristi u istrazi i zasniva se na lociranju zločina koji se pripisuju istom osumnjičenom, kako bi se utvrdilo mesto njegovog boravka.

Ova metoda koristi se i u slučajevima sanitarnih kriza i za identifikaciju potencijalnih terorista.

“Za vreme epidemije, ovaj model omogućava da se pomoću adresa zaraženih osoba otkrije izvor zaraze”, rekao je jedan od autora studije doktor Stiv Le Kombe, u saopštenju objavljenom na sajtu univerziteta.

Autori smatraju da će na taj način biti moguće i otkrivanje planiranih terorističkih napada pre nego što se oni dogode, analiziranjem grafita i otkrivanje vandalističkih činova i rasturanja letaka, što može ukazivati da će doći do napada.

Blog o novim tehnologijama Gizmodo objavio je da takvo rezonovanje Banksijevu umetnost izjednačava sa terorističkim aktima i narušava pravo na privatnost.

Blog je doveo u pitanje tačnost tvrdnji naučnika i istakao da Banksi ne potpisuje svoje radove tako da oni koji mu ih pripisuju mogu biti i u zabludi.

Crteži ovog umetnika, koji se smatraju remek-delima ulične umetnosti, mogu dostići vrednost i od nekoliko stotina hiljada evra.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike