Brižni tata

Ljubitelji podvodnog sveta i njegovih raznolikih stanovnika uvek se obraduju kada na morskim livadama ugledaju neobičnu ribu koja, za razliku od ostalih, pliva uspravno ili miruje repom pričvršćena za neku algu. Naravno, u pitanju je morski konjic.

Morski konjic, ili Hyppocampus guttulatus, dobio je svoje ime zbog toga što glavom i vratom podseća na konjića. Ova riba dugačka je samo 15 centimetara. Stanovnik je obala svih toplih i umereno toplih mora. Može biti različite boje – zelenkaste, sive ili smeđe; to zavisi od boje morskog dna.

Glava morskog konjica odvojena je od trupa, što je netipično za ribe. Njegova dva krupna oka su nezavisna, što mu omogućava da istovremeno gleda u dva različita pravca. Blizu vrata ima dva sitna peraja koja podsećaju na uši, a na leđima jedno veće, poput lepeze ili krilca. Telo mu je pokriveno nizom koštanih prstenova, kao oklopom, a na glavi i na leđima ima male koštane šiljke. Dugačak i pokretljiv rep, tanak i savitljiv, služi mu da se prihvati za vodeno bilje ili da se poigra. Naime, morski konjici se nekad zabavljaju tako što se uhvate repovima, pa svako vuče na svoju stranu sve dok jedan ne popusti.

Jedinstveni su po tome što uvek plivaju u uspravnom položaju. Samo mladunci, dok ne ojačaju, plivaju horizontalno. Nisu u opasnosti od ostalih riba jer ne predstavljaju ukusan zalogaj. Naime, ispod oklopa, koji ih dobro štiti, imaju vrlo malo mesa.

Morski konjic je neobičan i po tome što spada u retke životinjske vrste kod kojih je mužjak, a ne ženka, brižan roditelj. On, poput kengurice, na trbuhu ima vrećicu u koju mama konjic svakog proleća snese od pet do osam jaja. Već posle nekoliko dana izlegu se mladunci koji liče na tanke niti i zato što su nejaki još puna dva meseca ostaju u očevom džepu. On im obezbeđuje kiseonik i hranu sve dok ne ojačaju i ne budu spremni da krenu u svoju morsku avanturu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.