Bronzani ten

Tamna, gotovo bronzana boja kože danas je popularna, baš kao što je bila i u decenijama koje su iza nas. Međutim, nije bilo tako u vreme naših davnih predaka. Oni su se trudili da sunce izbegnu po svaku cenu. U staroj Grčkoj i drevnom Rimu žene su kredom bojile lice kako bi sačuvale beo ten, a od sunca su se štitili velovima i maramama, a kasnije i šeširima širokih oboda. Želja za svetlim tenom provlačila se kroz vekove koji su usledili, a bela put značila je i pripadnost višoj klasi, pa su dame toga vremena nastojale da se što bolje sakriju od sunčevih zraka.

U desetom veku naše ere dame i gospoda iz visokog društva morali su da imaju savršenu, svetlu boju kože, pa se dešavalo da se za izbeljivanje lica i ruku koristi i arsenik. Ovaj otrov imao je efekta u posvetljivanju kože, ali i fatalne posledice na zdravlje onih koji su ga koristili, pa je zabeleženo i više smrtnih slučajeva zbog upotrebe arsenika.

Druge metode u posvetljivanju kože bile su manje opasne po zdravlje, pa su se pripadnice lepšeg pola tog vremena radije opredeljivale za njih. U pitanju su maske pravljene od različitih biljaka koje su makar trenutno davale tenu svetliju nijansu, a u doba kraljice Elizabete u Velikoj Britaniji su često u upotrebi bile bele olovke kojima su povlačene linije po licu, pa se dobijao utisak da je koža svetlija.

Ni u srednjem veku sunčanje nije bilo popularno. U to vreme dame su koristile šešire s velovima kako bi zaštitile svoju nežnu svetlu kožu od eventualnog tamnjenja na suncu i obavezno su nosile dugačke rukavice.

Tek dvadesetih godina prošlog veka u modu polako i stidljivo ulazi – sunčanje. Postepeno, pripadnice nežnijeg pola počinju da se oslobađaju viška odeće prilikom šetnji u francuskim letovalištima, a tamniji ten polako ulazi u modu. Uporedo s njim rađa se i čitava industrija sredstava za zaštitu od sunca.

Poslednjih decenija prošlog veka, zbog straha od raka kože, za koji su stručnjaci direktno okrivili sunčeve zrake, mnoge žene su pokušale da steknu bronzani ten u solarijumima ili pomoću sredstava za tamnjenje kože. Danas na tržištu širom sveta postoji ogroman broj preparata za taman ten bez sunčanja, ali su mnogi i dalje ostali verni onom pravom sunčanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.