najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Burkini dan u Marseju izazvao kritike

Odluka da se akvapark u u Marseju zatvori na jedan dan samo za žene koje žele da se kupaju u burkiniju, kupaćem kostimu koji pokriva celo telo, izazvao je negodovanje poličara desnice u Francuskoj.

Lokalna zajednica u Marseju dozvolila je da se akvapark rezerviše na jedan dan samo za žene u burkinijima. Odluka je doneta, navodi se, kako bi se žene podstakle da se priključe zajednici, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Desnica kritikuje odluku o “burkini danu”, navodeći da je u suprotnostima sa francuskim sekularnim vrednostima.

U napomeni organizatora manifestacije se navodi da sve žene koje žele da prisustvuju moraju biti pokrivene od glave do kolena.

Takodje, dečacima starijim od 10 godina neće biti dozvoljen ulaz u akva park. Manifestacija je zakazana za 17. septembar.

Gradonačelnik druga dva okruga u Marseju iz redova Nacionalnog fronta takodje je kritikovao odluku.

Stepan Ravijer je ocenio da “muslimanski dan pokazuje da izvestan broj muslimana odlučuje izmedju sebe da se odvoji od republičkog modela i stavi se iznad društva”.

Francuska je 2004. godine zabranila nošenje burke, islamske nošnje koja pokriva celo lice, na javnim mestima i školama, ali je nošenje druge islamske garderobe dozvoljeno.

Procenjuje se da u Francuskoj živi više od pet miliona muslimana, što je najveća muslimanska zajednica u Evropi. Ipak, smatra se da samo 2,000 žena nosi burku.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike