najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Čajem protiv smoga

Kineska prestonica je drugi dan u vanrednom stanju zbog smoga koji je zatvorio škole i kompanije. Dva miliona vozila u ponedeljak jhje sklonjeno sa ulica grada u pokušaju da se obuzda oblak smoga. Današnji stepen zagadjenja je deset puta veći od najvišeg dozvoljenog stepena koji je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

Ozbiljnu situaciju tragikomičnom učinila je Nacionalna kineska televizija (CCTV) koja je apelovala na gradjane da ostanu pozitivni i piju više čaja.

„Smejte se i ostanite pozitivni, valjda će sutra biti manje smoga“, poručila je CCTV u tekstu pod nazivom „Saveti za preživljavanje smoga“.

Nacionalni kineski emiter poručio je stanovnicima zagadjenog Pekinga da, dok je crveni alarm na snazi, ne izlaze napolje bez preke potrebe, piju više čaja, redovno duvaju nos i čiste kožu nakon svakog izlaska napolje.

Poslednjih dana kineske vlasti upozoravaju gradjane da redovno ispiraju usta, izbegavaju nošenje kontaktnih sočiva i nose zimske jakne, kako bi se zaštitili od zagadjenja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike