U trendu

Čarolija neponovljive arome

Evo liste najboljih začina iz celog sveta.
Zvezdasti anis: aroma mu je slatkasta i blago gorka. Stavlja se u čaj, kuvano vino, slatkiše, mus od šljiva, keks. Naročito dobro ide uz azijske specijalitete sa svinjskim, pačjim i guščjim mesom.
Korijander: aroma mu je pikantna i blago slatkasta. Podseća na koru od pomorandže. Koristi se za pripremu povrća, supa, soseva, musa od šljiva, hleba, jela od ribe i živinskog mesa.
Đumbir: aroma mu je blago pikantna i ljutkasta. Koristi se za slatkasto kisele salate, kompot, pirinač, meso, ribu i živinu. Đumbir odlično ide sa kardamonom, korijanderom, biberom i cimetom. Voćnim salatama i sutlijašu daje interesantnu notu.
Rimski kim: ide od blagog do jakog mirisa. Aromatičan je i pikantan. Koristi se za kus-kus, čili sa rakovima, supe, ribe, jagnjetinu, piletinu i povrće.
Piment: njegova aroma podseća na mešavinu bibera, karanfilića, muskata i cimeta, ali nije tako jak kao biber. Zato je dobar za riblje čorbe, variva, kiseli kupus i jela sa mesom.
Kurkuma: miriše na đumbir i ima sličan ukus, ali je malo gorča. Stavlja se u jela sa pirinčem i testom, supe, plodove mora i majonez. Odlično ide uz ribu, piletinu i kari.
Paprika: aromatična je i ima je od blage do jako ljute. Najbolje ide uz supe, jela sa jajima, sir, gulaš i meso, ribu i povrće.
Cimet: aroma mu je fino slatkasta, aromatična i, u zavisnosti od sorte, blago gorka. Kao štapić ili izlomljen ide uz kompot, voćne salate, kuvano vino i punč. Mleveni cimet stavlja se u sutlijaš, jagnjetinu, piletinu, a svinjetini i divljači daje finu aromu.
Kim: on je ljut i sladak istovremeno. Stavlja se u supe, kiseli kupus, jela sa kupusom, pečenje i jela sa krompirom, ali i mladim sirom, salate, plodove mora, hleb i slano pecivo.
Kardamon: aroma mu je fina, slatkasto ljuta kombinacija koja malo podseća na eukaliptus. Koristi se seme, kao i cela ili mlevena biljka. Aromatizuje supe, jela sa pirinčem i karijem, ali i voćne salate, peciva i razne bole.
Roze biber: ukus mu je slatkasto začinjen i blago ljut. Primenjuje se samo u malim količinama. Koristi se za pripremanje azijskih jela, kotleta, rolata, stekova, mlevenog mesa, supa, soseva, marinada, čak i jagoda.
Karanfilić: ima intenzivan miris i jak ukus. Koristi se prilikom pripreme slatkiša, zimnice, svinjetine i divljači, crvenog kupusa, bola i medenjaka.
Muskat: ukus mu je blago gorak i ljut. Koristi se pri spremanju supa, svetlih soseva, jela sa povrćem kao što su spanać, prokelj i karfiol. Muskat daje lepu aromu i krompiru, testenini, ribi i pudingu.
Senf: ljut ukus dobija se kada se samelju ili izgnječe zrna. Celo zrno koristi se kao začin za kobasice, ribu, meso, marinade, povrće u zimnici i jela sa kupusom. Mleveni senf ide uz piletinu, teletinu, pikantne supe i soseve.
Šafran: ukus je gorak ili blago gorak. Ovaj začin boji jelo u žuto, a koristi se za svetle soseve, mediteranska jela sa povrćem, jagnjetinu, piletinu i ribu, ali i za slatkiše, puding, griz i sitne kolače.
Čili: što je papričica manja, to je ljuća. Paradajz čorba i sosevi sa paradajzom, variva sa mesom i gulaš ne mogu se zamisliti bez njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar