Čemu sve služe mobilni telefoni?

Nekoliko skorašnjih istraživanja pokazuje da su mobilni telefoni prestali da budu samo aparati za komunikaciju, i da bi njihovi vlasnici rado želeli da vide neke dodatne, „neophodne“ funkcije. Šveđani se često obraćaju proizvođačima mobilnih telefona sa svojim predlozima i željama, neretko neočekivanim i neobičnim, ali ipak ozbiljno uzimanim u obzir. Švedski list „Dagens Nyheter“ piše o nekoliko predloga, koji će vrlo ozbiljno biti razmotreni, a verovatno i realizovani.

Šveđanke često predlažu ugradnju ogledala u mobilni aparat, kako bi mogle da provere svoj izgled ili doteraju šminku. Neki bi želeli da mobilni telefoni imaju ugrađene detektore dima i temperature, koji bi upozoravali na požar. Jedan od primljenih predloga švedskih „mobilaša“ jeste ugradnja sonde kojom bi se ispitivala količina kalorija u obroku.

Anketa koju je sproveo sajt Studentmobiles.com svedoči o važnosti mobilnih telefona u seksualnom životu britanskih studenata, ali i o njihovoj zavisnosti od ovakvih uređaja. Više od 30% akademskih građana u Velikoj Britaniji iskusilo je „telefonski seks“, a čak 79% je koristilo mobilni telefon za udvaranje, tj. flertovanje „preko žice“. O novom obliku zavisnosti svedoči podatak da je svaki peti student (20%) spreman da prekine vođenje ljubavi kako bi odgovorio na poziv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.