Cenzurisane razglednice

Još jedna zanimljivost dolazi nam iz Rio de Žaneira. Naime, ko je kupio razglednice s Kopakabane i Ipaneme, kupio ih je, a ko nije, neće ih ni kupiti, barem ne onakve kakve je želeo – one s devojkama u tangama.

Zvaničnici u Riju nameravaju da se „odreknu“ ovakvih razglednica, jer im privlače neželjenu klijentelu, što će reći muškarce željne seks turizma. U planu je donošenje zabrane prodaje razglednica koje prikazuju obnažene karioke pored gradskih turističkih atrakcija. Guverner Rio de Žaneira, Rozinja Mateus, dala je konačnu dozvolu da se ovakva zabrana uvede. Razglednice s mladim ženama koje nose mikrobikinije, a koje su se dosad naširoko i naveliko prodavale na kioscima, u kafeima, na autobuskim i avio terminalima u Riju, postaće prošlost.

Postoji još jedan razlog za ovakvu zabranu. Gotovo gole devojke na razglednicama pojavljuju se zajedno s nekim turističkim objektima, kao što je statua Hrista na Korkovadu, a tu činjenicu su katolički nastrojeni Brazilci ipak osudili kao bogohuljenje. Sekretar za turizam Rija, Seržio de Almejda, rekao je sledeće: „Država ima enorman prihod od turizma, koji ima ogromnu vrednost za nas. Moramo zadržati pravu sliku o Riju putem medija, inače sve to može propasti.“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike