najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Chevalier najbolji film Londonskog festivala

Komedija “Chevalier” grčke rediteljke Atine Rahel Cangari proglašena je za najbolji film Londonskog filmskog festivala, a veliko priznanje Britanskog filmskog instituta (BFI) dobila je i glumica Kejt Blančet.

Poljski reditelj Pavel Pavlikovski, predsednik žirija u kojem su bili i glumci Čuetel Edžiofor i Kristin Skot Tomas, rekao je da je film o borbi ega šest muškaraca na jahti istovremeno “smešna komedija i veoma uznemirujući iskaz o stanju zapadnog društva.

Film “Chevalier” pobedio je mnogo hvaljene filmove “Beasts of No Nation” o detetu vojniku i “Son of Saul” o Holokaustu.

Cangari je na ceremoniji dodele nagrada u subotu veče zahvalila “svim snažnim ženama koje su je inspirisale, i svim snažnim muškarcima”.

Nagradu za životno delo dobila je Kejt Blančet, dobitnica dva Oskara. Pre dodele nagrade prikazan je kratak film sastavljen od isečaka iz njene 20 godina duge karijere, sa pohvalama reditelja Pitera Džeksona, Toda Hejnza i Ričarda Ajra.

Glumica je rekla da nikada o svom radu nije razmišljala kao o karijeri, ili čak izboru. “Gluma je izabrala mene”, kazala je.

Na festivalu u Londonu su prikazana dva filma u kojima je glumila – “Carol”, o vezi dve lezbejke 50-ih godina prošlog veka, i “Truth”, o novinarki koja je otpuštena zbog priče o vojsci za vreme predsednika Džordža Buša Starijeg.

Ovogodišnji 59. filmski festival u Londonu stavio je snažan akcenat na rad talentovanih žena ispred i iza kamera. Pored toga što su glavne nagrade dobile žene, festival je otvorila britanska rediteljka Sara Gavron svojom političkom dramom “Suffragette”.

Među 240 prikazanih filmova, 46 su režirale žene, a u mnogim ostvarenjima značajne uloge imale su pripadnice lepšeg pola.

Festival će večeras zatvoriti flim Denija Bojla “Stiv Džobs”, u kojem osnivača kompanije Epl igra Majkl Fasbender.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike