najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Čile: Stručnjaci istražuju smrt Pabla Nerude

Međunarodni tim eksperata za genomiku i forenzičkih stručnjaka objavio je da će proučavati posmrtne ostatke Pabla Nerude, čileanskog pesnikai dobitnika Nobelove nagrade za kniževnost, kako bi pokušali da utvrde uzrok njegove smrti.

Levičarski pesnik je umro 1973, 12 dana posle puča kojim je general Augusto Pinoče došao na vlast, a bilo je spekulacija da su ga otrovali agenti tajne službe desničarskog diktatora.

Nerudino telo je, zbog istrage o uzroku smrti, ekshumirano u aprilu 2013. i tada nisu pronađeni tragovi otrova. Prema zvaničnoj verziji, proslavljeni pesnik preminuo je od tumora prostate.

AP navodi da je, i pored toga, čileanska vlada 2015. objavila da je „jasno moguće i veoma verovatno da je treća strana“ bila uključena u Nerudinu smrt, pri tom upozorivši da mi možda bilo potrebno izvršiti dodatne testove.

Ostatke Nerudinih kostiju i zuba analiziraće u laboratoriji Centra za drevnu DNK kanadskog Univerziteta Mekmaster i Katedre za forenzičku medicinu Univerziteta u Kopenhagenu.

Tim stručnjaka će se fokusirati na identifikaciju patogenih bakterija koje bi mogle da budu uzrok Nerudine smrti.

Istraživači kažu da će koristiti tehnike koje će omogućiti „izdvajanje, čišćenje i obogaćivanje fragmenata bakterijskog DNK“, a za koje se nadaju da će pružiti genomičke podatke koji će im pomoći u rešavanju skoro 43 godine stare misterije Nerudine smrti.

„Istraga istine o smrti pesnika Pabla Nerude je forenzički izazov. Nadamo se da će rad Čileanskog programa za ljudska prava i naučnika doprineti izmirenju različitih grupa u Čileu“, kaže u saopštenju forenzički genetičar Nils Morling, direktor Katedre za forenzičku medicinu Univerziteta u Kopenhagenu.

Neruda je bio član Komunističke partije Čilea, poslanik i bivši ambasador u Francuskoj.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1971. godine.

Vozač Pabla Nerude sumnja u verziju da je pesnik umro prirodnom smrću i tvrdi da ga je Neruda pozvao iz bolnice u Santijagu i rekao mu da se loše oseća nakon što je primio injekciju u stomak.

Neki veruju da je Neruda otrovan u 69. godini, jer je bio pristalica svrgnutog predsednika Salvadora Aljendea i strahovalo se da bi mogao da postane lider opozicije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike