najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Čuvar šahte i brojač žice nova zanimanja u Makedoniji

Čuvar šahte, brojač žice, uzimač stvari za probu-probač, svirač na instrumentu, menadžer, tim-lider, asistent gradonačelnika samo su deo novih zanimanja koja su ušla u revidiranu Nacionalnu klasifikaciju zanimanja makedonskog Državnog zavoda za statistiku.

Kako je danas objavio skopski Dnevnik, u klasifikaciju je, na zahtev poslovne zajednice, ubačeno 227 novih zanimanja.

Profesije kao prostitutka, lihvar (zelenaš), gatalac (vrač), klovn, mađioničar, dreser životinja i neke druge koje su ranije važile za pomalo sporne profesije, ostale su u nacionalnoj klasifikaciji.

“Moderni termini u oglasima za nova radna mesta u kojima se portir naziva – menadžer za prijem, sekretarica – ofis menadžer, a trgovac ‘mrčendajzer’ naterali su nas da ponovo revidiramo nacionalnu klasifikaciju u kojoj svakako ima mnogo interesantnih radnih mesta. Osim delatnosti, naša klasifikacija zanimanja reguliše i zadatke koje zaposleni treba da izvršavaju”, saopšteno je iz makedonskog Državnog zavoda za statistiku.

Prema novoj klasifikaciji zanimanja “čuvar šahte” se našao u grupi čuvara objekata, a “menadžer” u grupi analitičari menadžmenta i organizacije. U nove profesije ušli su i “dizajner dečjih igračaka”, “poenter” – onaj koji odredjuje normu, “uzimač za probe” – probač, “brojač žica” i “rovokopač”.

U novoj Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja Državnog zavoda za statistiku, “prostitutka”, “lihvar” i “gatalac” su ostali kao zanimanja.

Prema opisu zanimanja, lihvar pozajmljuje novac u odnosu na uloženi depozit u zalog ili prema imovini ili nekoj drugoj garanciji, a njihovi radni zadaci uključuju i procenu predmeta ponuđenih za zalog, obračun kamate i pozajmljivanje novca, vraćanje predmeta kada se isplati zajam ili u slučaju da se zajam ne vrati – prodavanje založenih predmeta.

U klasifikaciji zanimanja poseban deo imaju gatači – vračevi. Oni, pored ostalog, imaju zadatak da tumače signale, odnosno karakteristike na dlanovima klijenata, slučajno izvučenih karata za igranje, taloga kafe, a forme i oblici kostiju mrtvih životinja zaduženi su za predskazivanje događaja i savetovanja o mogućem toku stvari.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike