U trendu

Čuvena salata

Tipična Cezar salata sadrži zelenu salatu i krutone od hleba prelivene smesom od parmezana, limunovog soka, maslinovog ulja, jaja, vuster sosa i crnog bibera. Cezara Kardinija, koji je od dvadesetih do četrdesetih godina prošlog veka vodio restorane u Tihuani u Meksiku, obično nazivaju tvorcem ove salate.
Postoji nekoliko priča o specifičnostima u kreiranju ove salate. Kardini je živeo u San Dijegu, ali je radio i u Tihuani u Meksiku. Kao što je njegova ćerka Rosa tvrdila, njen otac je izmislio ovo jelo kada je navala gostiju na praznik 4. jula 1942. godine u restoran opustošila sve zalihe hrane. Kardini je morao da spremi nešto za goste od sastojaka koje je imao na raspolaganju. Tako je nastala ova salata, koju je nazvao „specijalitet glavnog kuvara“.
Druga priča kaže da je salata napravljena za grupu holivudskih zvezda nakon duge žurke tokom vikenda. A još jedna priča tvrdi da je Kordinijev brat Aleks napravio ovu salatu za grupu avijatičara iz San Dijega koji su bili u žurbi i nazvao je „Avijatičarska salata“. Salata je kasnije dobila novo ime, i to kada je Aleks postao partner svom bratu u poslu. Nekoliko ljudi među Kardinijevim osobljem takođe je tvrdilo da su oni izumeli ovu salatu, ali bez uspeha.
Istorijski dodatak: recept za salatu načinjen je u hotelu „Komercijal“, gde je Kardini radio. Dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka Kardini je preselio svoj restoran u novoizgrađeni hotel „Cezar“. „Komercijala“ odavno više nema, ali zgrada ovog hotela još uvek stoji na istoj lokaciji, a hotel „Cezar“ radi i danas. Restoran je zatvoren 1993. godine, ali je posle renoviranja kasnih devedesetih godina prošlog veka bar u hotelu počeo da priprema Cezar salatu po originalnom receptu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar