Da se pokemoni uklone iz Aušvica

Državni muzej bivšeg nacističkog logora Aušvic Birkenau zatražio je od autora igrice Pokemon GO da ukloni pokemone sa terena tog najvećeg logora smrti koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj i ubuduće izuzme ceo teren najvećeg stratišta Jevreja u Drugom svetskom ratu iz svojih igrica.

“Nekadašnji nacistički logor smrti Aušvic Birkenau danas nije samo muzej. To je mesto sećanja, mesto na koje ljudi dolaze ne samo da upoznaju istoriju, već da se na tren zamisle, na refleksiju, nekad i molitve. Nezamislivo je da to mesto možemo da tretiramo kao mesto za zabavu”, kazao je za poljski privatnu televiziju TVN24 portparol Muzeja u Aušvicu Bartoš Bartizel.

Muzej je reagovao zahtevom da bude izuzet iz igrice koja je zaludela svet kada su se na društvenim mrežama u SAD pojavile fotografije pokemona u Aušvicu uz zgražavanje nekih da svet ide očigledno do djavola kada pokemon može da se pojavi čak i ispred spomen ploče u tom bivšem logoru.

“Autentični teren bivšeg koncentracionog logora podseća na sve žrtve koje su tu stradale i patile – Jevreje, Poljake, Rome, sovjetske vojne zarobljenike i sve druge. Zato tražimo od producenata tih igara da izuzmu memorijalni teren Aušvica i sva slična mesta. Sada i u budućim igrama”, kazao je Bartizel za današnju Gazetu viborču.

Pokemoni su se prema pisanju lista pojavili u Poljskoj iako igrica još tu ne može zvanično da se skine pa i na nedopustivim mestima sećanja na žrtve holokausta zato što je Pokemon GO preuzeo iz prethodne igre Ingres gde su povezujući trouglovima tzv. portale igrači pokušavali da preuzmu kontrolu nad što većim delom sveta a takodje je radjena na osnovu Guglovih mapa.

(Beta)

Ostavite komentar