najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da te Vatikan proglasi svecem potrebno je…

Rimski papa Franja objavio je nova pravila rada medicinske komisije, koja postoji pri Kongregaciji za kanonizaciju svetaca i koja se bavi potvrdom verodostojnostima čuda koja se vrše među katoličkim vernicima.

Čuda nisu drugostepeni događaj Jevanđelja i oni igraju važnu ulogu u procesima proglašavanja svetaca. Isus je proslavljao carstvo božje rečima i ’mesijanskim znacima‘ i Crkva je uvek bila sigurna da kroz čuda i molitvu u svetima postoji prst Božji koji daje ljudski sud o svetosti njihovog života. To što su čuda bila uvek odlučni argument za kanonizaciju sluga božjih je istorijska činjenica“, navodi se u tom dokumentu.

Naučna i bogoslovska analiza čuda su se razvijala, počevši od kanonizacije kardinala Karla Boromea, poznatog verskog poslanika epohe kontarreformacije. Godine 1610. po njegovom nalogu, prvi put u istoriji bilo je podvrgnuto medicinskoj ekspertizi deset poznatih čuda. Već 1678. godine papa Inoćentije XI je naložio da se ovakva ekspertiza obavezno vrši, dok je 1743. godine Benedikt XIV ustanovio prvi spisak medicinskih ekspertiza.

U Kodeksu kanonskog prava iz 1917. godine bila je zabeležena potvrda čuda od strane dva doktora.

Papa Pije XII je promenio 1948. godine potvrdu dva doktora na potvrdu specijalno formirane medicinske komisije. U 1959. godini je izašao prvi spisak pravila koji je i postao osnova za savremenu kanonsku proceduru. Nova pravila je izradila specijalna komisija formirana 2015. godine. Dokument sadrži jedan broj amandmana u ime naučne i istorijske istinitosti navodnih čuda. Među najnovijima su, između ostalih, ograničavanje broja istraga: svaki slučaj ne može biti tema ekspertize više od tri puta i za svaki novu analizu traže postojanje komisije u novom sastavu.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Radoslav Radovic

    Da te Vatikan proglasi svecem potrebno je….Da nekog vatikan proglasi svecem treba imati zasluge.Pored ostalog ako direktno ne vrsi egzekuciju i ne skuplja oci zrtava, ne gura ih u jame zive,ne kolje ih specijalnim alatom umjesto noza, kako bi postigao sto vecu produktivnost u svom poslu,ne siluje ih ,oda da makar blagosivlje sve te rituale Vatikana, kao naprimjer A. Stepinac……………..Poslednja svjetlost pre strasne nosi,bio je bljesak munjevita noza i bjela ,bjela krvnikova koza, jer do pojasa svi su bili goli, i tako nagi , oci su nam boli.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike