najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dan Republike u “Korčaginu” uz pasulj, partizanske pesme…

Dan Republike, najveći praznik bivše Jugoslavije, svečano je obeležen danas u beogradskoj kafani “Korčagin”, uz evociranje uspomena, partizanske pesme, vojnički pasulj i kuvani kiseli kupus sa mesom.

“Ovo je 16. put kako se okupljamo da obeležimo 29. novembar, Dan one naše velike republike koje se sa setom sećamo”, rekao je Tanjugu organizator, predsednik Udruženja za negovanje tradicije omladinskog rada “Pavle Korčagin” Momir Marušić.

Prema njegovim rečima, ovo udruženje, pored 29. novembra, obeležava i 1. maj – Praznik rada, 25. maj – Dan mladosti, 1. april Dan studenata, 4. april – Dan radnih akcija, te 22. decembar – Dan JNA.

Marušić kaže da uvek dolaze gosti iz bivših jugoslovenskih republika i navodi da su danas na obeležavanje Dana Republike iz vremena SFRJ stigli gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

On napominje da rado dolaze i stari borci, generali u penziji i posebno je istakao da je stalan gost za života bio i Stevan Mirković, bivši načelnik Generalštaba JNA.

Mladi sa velikim poštovanjem dolaze ovde, kaže Marušić i objašnjava da su se oni, kada je otvoren taj objekat pored Titove biste, “prvo malo smejali”, ali to je kratko trajalo i sada, kaže, sve posmatraju sa emocijama, verovatno kroz priču svojih dedova i starijih.

U kafani “Korčagin” u dobrom raspoloženju pevane su partizanske pesme “Ide Tito preko romanije”, “Druže Tito mi ti se kunemo”, “Oj Kozaro”, “Po šumama i gorama”…, a besplatano su služeni vojnički pasulj, kuvani kiseli kupus sa mesom, pihtije, kuvana rakija, a svuda su bili okačeni plakati “Republiko, srećan ti praznik”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike