najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Danas godišnjica oslobođenja Beograda u II svetskom ratu

Memorijalnim defileom, polaganjem venaca, otkrivanjem ploče sa imenima ulica u Beogradu i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, danas će biti obeležene 72 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće venac na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu, a ministar za rad, zapošljavanje, boracka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, predvodiće državnu ceremoniju u okviru spomen-kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

Memorijalni defile zakazan je za podne, a učesnici će se kretati od “Londona” do Palate “Albanija”.

Na trasi defilea biće postavljeno pet punktova, na kojima će glumci rekonstruisati neke od situacija u kojim se vojska i građanstvo našlo 20. oktobra 1944. godine.

Prvi punkt nalaziće se kod zgrade Predsedništva u Ulici kralja Milana, sledeći kod Skupštine grada Beograda.

Defile nastavlja do ugla Terazija i Trga Nikole Pašića na kome se nalazi i treći punkt, gde će se odigrati dramska scena koja ce podsetiti na stravična stradanja rodoljuba na tom mestu.

Nakon toga defile će se približiti hotelu „Moskva” gde se kod Terazijske cesme nalazi predposlednji punkt, odakle se nastavlja ka Trgu Republike, a na sceni kod palate „Albanija” publika ce imati prilike da prisustvuje scenskom prikazu borbi za „Albaniju”.

Borba za ovo zdanje vodila se punih sedam sati i osvajana je „sprat po sprat”, nakon čega je počelo povlačenje neprijateljske vojske iz grada.

U defileu od „Londona” do Palate „Albanija” ucestvovace i predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, veterani SUBNOR-a i gradani.

Predstavnici Vlade Srbije i Grada Beograda će otkriti ploce sa imenima ulica u Beogradu koje su dobile po sovjetskim komandantima jednica Crvene armije koje su ucestvovale u oslobadanju Beograda.

Na Novom Beogradu bivša Ulica Goce Delceva postaje Bulevar maršala Tolbuhina, a bivša Pohorska ulica će ubuduće nositi ime Ulica generala Ždanova.

Kako je najavljeno, ploče će otkriti zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Uveče u 20 sati biće održana Svečana akademija u Narodnom pozorištu na kojoj će govoriti ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u prisustvu ostalih članova vlade.

U isto vreme predviđen je i koncert Akademskog ansambla Nacionalne garde Rusije u Sava Centru.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike