najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Danas je Dan Svetog Patrika: Sve što niste znali o zaštitniku Irske

Danas se slavi Dan Svetog Patrika, irski dan koji je poslednjih godina postao sve popularniji u celom svetu, pa tako i kod nas. Razlog popularnosti nije religijsko poštovanje irskog zaštitnika, već slavlje, zabava i opijanje, koje je postalo tradicionalno vezano uz taj dan. Zelena boja, detelina, irski vilenjaci pa čak i zeleno pivo je nešto što danas preovladava.

Ko je bio Sveti Patrik? Rođen je u Britaniji 390 godine u aristokratskoj hrišćanskoj porodici, u raskošnoj kući, sa mnogo slugu. Kao dečak nije pokazivao interesovanje za hrišćanstvo. U šesnaestoj godini njegov svet se preokrenuo. Bio je kidnapovan i poslat preko mora da bude 7. godina pastir na hladnim planinama u unutrašnjosti Irske. Za njega je to bilo zastrašujuće ali tada se preobratio i postao veliki hrišćanski vernik.

Narodne priče kažu da se Patriku snovima javio glas, govoreći mu da pobegne. Tada je pronašao način da dođe na piratski brod i vrati se nazad u Britaniju, gde je ponovo bio sa svojom porodicom. Međutim, glas mu se ponovo javio i rekao da se vrati u Irsku.

Postaje sveštenik a zatim biskup, vraća se u Irsku i ostaje tamo do kraja života pokušavajući da irski narod preobrati u hrišćane. Život mu je bio težak – siledžije su ga prebijale, a irske vlasti hapsile, dok su ga britanske vlasti stalno upozoravale.

Nakon smrti 17. marta 461. godine, Patrik je dugo ostao zaboravljen. Ali polako su oko Patrika počele da se gomilaju legende, a vekovima kasnije on je proglašen za sveca zaštitnika Irske.

Sudeći po pričama, Patrik je koristio lišće deteline da objasni sveto trojstvo u hrišćanstvu pa je i danas ova biljka simbol praznika, a popularna je i van ovog konteksta, kao simbol sreće.

Zelena nije prvobitna boja

Iako je zelena boja danas povezana sa svetim Patrikom, njegova boja je zapravo bila plava. Zelena se pojavila tek nakon što je njegov dan povezan sa irskim pokretom za nezavisnost u 18. veku.

Na pivo se troše milioni

Pivo je postalo neraskidivo povezano uz ovaj praznik. Procenjuje se da se širom sveta potroši oko 250 miliona dolara na njega.

Sveti Patrik uopšte nije bio Irac

Zaštitnik Irske nije ni bio Irac – rođen je u Škotskoj ili Velsu. U Irsku je doneo hrišćanstvo, tako da je postao njihov svetac.

Njegov poduhvat se verovatno nikada nije dogodio

Legenda o svetom Patriku kaže da je isterao sve zmije iz Irske, tako da ih danas tamo nema. Naučnici kažu da ih nikada nije ni bilo – Irska je u njegovo doba bila previše hladna za bilo kakve reptile.

Ne postoje ženski vilenjaci

Irski vilenjaci su nezaobilazan ukras na Dan svetog Patrika, uključujući i ženske verzije tih mitoloških bića. U legendama i narodnim pričama se nigde ne spominju, tako da su muški vilenjaci sigurno bili usamljeni.

Najveća proslava nije u Irskoj

Njujork je prihvatio svetog Patrika kao nijedan drugi grad. Tamo se svake godine održava najveća svečana parada na svetu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike