najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Danas je međunarodni dan zagrljaja

U svetu se danas obeležava međunarodni dan zagrljaja. Svrha proslave ovog dana je u tome da pomogne ljudima da izraze emocije u javnosti, a trebalo bi ga proslaviti tako što ćete ponuditi zagrljaj kome god poželite.

Grljenje je toliko važno da su naučnici Univerziteta u Majamiju, 1992. osnovali Institut za istraživanje dodira. Istraživajuži agresiju, proučavano je 17 adolescenata i primećeno je da tinejdžeri koje su masirali imaju manji osećaj teskobe i manje su neprijateljski raspoloženi. Iako je ovo istraživanje malo, ipak dokazuje koliko je dodir važan, u ovom slučaju u terapeutske svrhe i ima uticaj na ponašanje.

Pet do šest zagrljaja dnevno učiniće vam život dužim i lepšim, smatraju psiholozi, a zaključio je to i američki sveštenik Kevin Zaborni još 1982. koji je današnji dan proglasio međunarodnim danom zagrljaja.

Svetski poznati psiholog Džek Kenfild u svojoj teoriji o grljenju navodi da je grljenje zdravo, prirodno i praktično savršeno.

Zagrljaj je dobar i za naš imunitet, jer stimuliše žlezdu koja podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca. Opušta mišiće u telu i ublažava bol, a najbolje je što je potpuno besplatan.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike