Danas se obeležava Međunarodni dan poljupca

Foto: ALTAMIR/Pixabay.com

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan poljupca. Inicijativa za ovaj dan potekla je iz Velike Britanije, kada je pre nekoliko godina organizovano nacionalno takmičenje u ljubljenju. Ovaj datum ustanovljen je jer je sve veći broj ljudi počeo da zaboravlja uživanje koje nam poljupci donose.

Naučnici su otkrili da je ljubljenje višestruko korisno po zdravlje. Dok se ljubimo, pojačava se lučenje hormona sreće, adrenalin kola krvotokom, krvni pritisak raste, a puls se ubrzava. Primereni, optimalni poljupci stvaraju osećaj ugodnosti i smirenja i pridonose fizičkoj ravnoteži tela, povećavaju odbrambene sposobnosti organizma, podmlađuju kožu i mišiće lica, uklanjaju stres i podižu samopoštovanje.

Strastveni, neobuzdani poljupci uzrokuju orkanska uzbuđenja u celom telu, ubrzava se rad svih organa, pluća, mozga i srca. Srce radi 30 do 60 posto brže, krv brže cirkuliše, povećava se krvni pritisak i povisuje telesna temperatura za pola stepena.

Postoje različita mišljenja o poreklu poljupca. Prema legendi poljubac su izmislili srednjovekovni vitezovi koji su tako utvrđivali jesu li su njihove žene pile sočnu medovinu, a druga teorija kaže da poljubac potiče od veze majke i deteta.

Zanimljivo je da neke američke države imaju svoje zakone vezano za poljupce. U američkoj saveznoj državi Viskonsin zabranjeni su strastveni poljupci, a u Mičigenu je muškarcima zabranjeno da svoje žene ljube nedeljom. U Ajovi su uvedena vremenska ograničenja za ljubljenje u javnosti.

Da li ste već nekog poljubili danas?

Ostavite komentar