najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

De Niro: Tramp kao filmski Taksista, ne želite blizu njega

Kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp podseća na šizofrene likove. poput onih iz filma “Taksista”, u čijoj blizini uopšte ne želite da budete, kazao je u Sarajevu filmski glumac Robert De Niro, počasni gost tamošnjeg filmskog festivala SFF.

Pošto je u petak učetsvovao na svečanom otvaranju 22. Sarajevskog filmskog festivala, De Niro je danas pred brojnom publikom u Narodnom pozorištu, u razgovoru s Majkom Gudridžom, izvršnim producentom londonske firme “Protagonist”, govorio o svojoj karijeri i aktuelnim političkim dogadjajima, jasno se odredjujući i prema pojavi Donalda Trampa na izbornoj pozornici, piše agencija HINA.

“Ljudi poput Donalda Trampa tamo su gde ne bi trebalo da budu. Neka nam bog pomogne!”, kazao je De Niro sporedeći Trampa s likom mentalno nestabilnog Travisa Biklija iz “Taksiste” koji “govori potpuno ludo”.

“Ni ja se ne bih družio s takvim tipom”, kazao je De Niro.

De Nira kritika smatra jednim od najboljih karakternih glumaca današnjice, a prvu značajniju filmsku ulogu dobio je 1963. u 20. godini kada je nastupio u filmu Brajana De Palme “Venčanje”, iako film nije objavljen do 1969. godine.

Šezdesete godine je proveo u glumačkim radionicama i manjim pozorištima. U francuskom filmu “Tri sobe na Menhetnu” (1965.), nastupio je kao statista, a službeni filmski debi je u De Palminu filmu “Pozdravi” (1968.), dok je 1970. reprizirao tu ulogu u filmu “Zdravo, mama!”.

Godine 1973. počela je njegova saradnja s Martinom Skorsezeom i donela neke od najboljih filmova u poslednje tri decenije, kao što je “Taksista” čija je verzija u digitaliziranoj formi u petak i otvorila 22. SFF.

Taj film pripada seriji filmova iz 1970-ih koje je Gudridž opisao kao “zlatno razdoblje američke kinematografije”, a De Niro rekao da je za “Taksistu” i danas emotivno vezan, no konačnu ocenu prepušta teroretičarima.

“O tome mogu da govore istoričari filma. Mogao bi i (Martin) Skorseze”, kazao je De Niro, dodavši da ga je scenario “Taksiste” uzbudio.

Uloga mladog Vita Korleonea u drugom delu “Kuma”, Frensisa Forda Kopole, donela je De Niru “Oskara” za najbolju sporednu ulogu.

U Sarajevu je potvrdio da je zapravo bio zainteresovan i za ulogu u prvom delu te serije filmova, išao stoga i na audiciju, no uloga je na kraju pripala Alu Paćinu.

“Nisam bio ljut na Ala Paćina. Svi su znali da ga je Frensis (Kopola) želeo za tu ulogu”, kazao je De Niro objasnivši da je bio i na audiciji za ulogu Sonija iako je, kako tvrdi, znao da ni nju neće dobiti jer je bilo jasno koga reditelj zapravo želi.

Za ulogu Džeka La Mote u filmu “Razjareni bik” De Niro je dobio “pravog” “Oskara” i nagradu “Zlatni globus”.

Bila je to i psihološki i fizički vrlo zahtevna uloga, a De Niro je u Sarajevu kazao da je odlučio da je prihvati jer je odmah prepoznao da u scenarijima “mnogo duše”.

Za komične uloge u kojima je nastupao, kazao je da ih voli, no u tome vidi ograničenja. “Ima nekih uloga koje mogu igrati i nekih koje ne mogu, i to je tako”, kazao je De Niro.

O svom rediteljskom poslu – radu na “Priči o Bronksu” i “Dobrom pastiru”, kazao je da je to zahtevalo veoma mnogo rada. “Posebno ako želite da to uradite kako treba. Uvek ima nekih problema, budžet, snimanje, vreme. Zaista morate imati volje da to radite, a ja sam je tada imao”, kazao je De Niro.

Potvrdio je da planira da kao reditelj snimi još jedan film o nekoj “što posebnijoj priči”.

Kazao je da je produciranje filmova danas veliki posao što samo po sebi nameće ograničenja. Studiji danas ne žele da reskiraju i stoga snimaju “velike filmove”, od kojih se očekuje i velika zarada, rekao je legendarni glumac koji je i osnivač filmskog festivala Trajbeka, pokrenutog posle napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001,  da bi se pokazao otpor umetnika nasilju i teroru.

“Veoma sam ponosan na taj festival i nadam se da će se on nastaviti”, kazao je De Niro

Potvrdio je da planira televizijske serije, objasnivši da smatra da su nekada i bolje od filma, iako ih zapravo ne gleda puno.

Danas kao potencijalne naslednike velikih glumačkih imena vidi Meta Dejmona, Leonarda Di Kaprija i Šona Pena, dok je za Bena Afleka kazao da je postao “solidan”. “Malo se popravio”, kazao je De Niro s jedva skrivenim sarkazmom, prenela je Hina.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike