U trendu

Dijamant koji će oboriti sve rekorde

Dijamant veličine teniske lopte, star tri milijarde godina i najveći pronadjen tokom duže od jednog veka, mogao bi da dostigne vrednost veću od 70 miliona dolara na aukciji, saopštila je danas kuća Sotbi (Sotheby’s).

Aukcijska kuća Sotbi planira da ponudi dijamant Lesedi la Rona 29. juna u Londonu.

Dijamant pronadjen u novembru prošle godine u Bocvani, u rudniku kanadske kompanije „Lucara Diamond“, ima 1.109 karata i do sada je drugi najveći pronadjen dijamant, a njegovo ime znači „naša svetlost“.

Sotbi je naveo da bi neobradjeni dragulj „izuzetne prozračnosti“ mogao da ima do sada najbolji kvalitet obrade dijamanta.

Upravnik juvelirskog odeljenja aukcijske kuće Sotbi Dejvid Benet nazvao je pronalaženje dijamanta „otkrićem života“, a predstojeću aukciju jedinstvenom.

„Ne samo da je nebrušen najvišeg stepena u veličini i kvalitetu, već nijedan sličnog obima do sada nije ponudjen na javnoj aukciji“, rekao je Benet.

Najveći do sada pronadjen dijamant je Kalinana (Cullinan), otkriven u Južnoj Africi 1905. godine, a isečen je na devet delova koji se nalaze na britanskoj kraljevskoj kruni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.