najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Direktor Etnofesta: Subotica ograničava razvoj festivala

Umetnički direktor Etnofesta u Subotici Dejan Vujinović izjavio je danas da su organizatori tog festivala “revoltirani”, jer su poslednjih godina budžeti manifestacija u Subotici sve manji što “ograničava razvoj značajnih subotičkih festivala”.

“Budžeti festivala su sve manji i manji, gde se programsko-konceptualno utemeljenim festivalima ograničava prostor za razvoj, a o bilo kojoj drugoj sferi umetnosti bolje i da ne govorimo”, rekao je Vujinović novinarima u Subotici.

On je dodao da svi imaju pravo da traže i dobiju sredstva Grada, ali da je najveći problem to što konkursi nisu jasno definisani, tako da bi se je tradicionalno razdvojilo od savremenog stvaralaštva.

Po njegovom mišljenju, komisije koje odlučuju o dodeli sredstava za kulturu su nedovoljno transparentne.

“Grad bi trebao da ima dva konkursa – jedan za tradicionalno i drugi za savremeno stvaralaštvo i kulturu, koji moraju biti nezavisni jedan od drugog, i kroz koji bi savremeno stvaralaštvo konačno dobilo prostora za razvoj u gradu”, kazao je Vujinović.

On je kazao da se Etnofest i ove godine radi u “skučenim okolnostima” i ima ograničen kapacitet.

“Nama je zaista žao što se nije prepoznala ideja da Etnofest nakon 13 godina konačno dodje na listu festivala koji bi trebalo da budu podržani bez pitanja, ali mi ćemo i ove godine uspeti da novac obezbedimo delom iz sopstvenih resursa, a nešto od onih kulturnih centara i institucija koje su godinama iza nas”, rekao je Vujinović.

Kako je naveo, njegove kolege iz Evrope koje se bave sličnim programima, ocenile su da festival kakav je Etnofest, može da dosegne programske budžete i do 170 hiljada evra.

“Voleo bih da u jednom trenutku dodjemo do toga, medjutim investicija grada kao generalnog pokrovitelja u naš festival nije više od 250 hiljada dinara, što je pet puta manje nego pre nekoliko godina”, rekao je Vujinović.

Festival muzike sveta “Etnofest”, održaće se ove godine 13. put, od 21. do 26. juna na Paliću i u Subotici.

Nastupaju umetnici iz osam zemalja i biče predstavljena muzika od Bliskog Istoka, preko Balkana i Centralne Evrope, do Velike Britanije i Jamajke.

Ulaz na sve koncerteje besplatan, a informacije o programima i izvodjačima su na sajtu festivala: www.etnofest.org.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike