najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dobila pravo da rodi sopstveno unuče

Majka koja se mesecima borila da dobije pravo na zamrznute jajne ćelije svoje pokojne ćerke, kako bi začela dete, konačno je dobila sudsku dozvolu. Ona će tako postati prva žena na svetu koja će roditi sopstveno unuče.

Šezdesetogodišnja žena iz Velike Britanije tvrdi da je poslednja želja njene ćerke koja je umrla 2011. u 28. godini života od raka debelog creva, bila da baš ona rodi dete začeto od njenih zamrznutih jajnih ćelija.

Za oplodnju će biti upotrebljena sperma donora.

Pokojna ćerka žene, koja je javnosti poznata samo kao “Gospođa M.”, očajnički je želela da ima decu i pre nego što se podvrgla lečenju raka, dala je da se njene jajne ćelije zamrznu. Međutim, nikada nije imala vantelesnu oplodnju, jer se njeno zdravstveno stanje nikad nije popravilo.

Ona je tako zatražila od majke da ona iskoristi njene jajne ćelije, ali nije s advokatima napravila bilo kakav ugovor o tome, zbog čega se “Gospođa M.” pet godina borila sa sudom pokušavajući da stekne pravo na to da rodi sopstveno unuče.

Takođe, jedan od razloga zbog kojih je proces tako dugo trajao leži u tome što je majka i sama lečena od raka dojke i što postoji opravdana zabrinutost da bi trudnoća mogla da poveća rizik od povratka bolesti, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike