Doručak u Turskoj je više od jela

Doručak u Turskoj ima posebni važnost za svakog pojedinca, ali i za celu porodicu, jer je taj obrok, po tradiciji, mnogo više od običnog jela.

Studenti, đaci i radnici koji ujutro žure na posao, hiljade njih, najčešće usput naručuju od uličnih prodavaca i u različitim prodavnicama ili restoranima koji služe doručak, “jedan simit, jedan sir i jedan čaj”, pa je to, kažu, rečenica koja se  najčešće čuje u Istanbulu.

Simit je pecivo posuto hrskavim susamom, a u Srbiji poznato pod nazivom đevrek.

Sir koji se jede za doručak sličan je našem feta siru, ali se razlikuje od regije do regije.

Ostali, koji nemaju razloga da ujutro žure u škole ili na radna mesta imaju dobar razlog da ustanu iz kreveta, jer se u Turskoj doručak jednostavno – ne propušta.

Bukvalan prevod reči “Kahvali”, što na turskom znači “doručak”, glasi “pre kafe”, ali se uz njega služi isključivo – čaj. Kafa se u Srbiji pije mnogo više nego u Turskoj, koju inače jako cesto vezujemo za taj napitak.

Za porodice koje su ujutro na okupu, doručak je uvek zajednički i postaje prava gozba sa svežim povrćem, paradajzom, krastavcem, maslinama, uz svež mirisni hleb, puter i jaja koja se mogu pripremiti i sa sudžukom.

Sudžuk je debela sušena kobasica od goveđeg mesa sa začinima poput bibera, belog luka i paprike, najčešće savijena i sa sastavljenim krajevima, tako da izgleda kao mesni đevrek. Na prostorima Srbije, sudžuk iz Sjenice, odnosno sa Peštera, jedan je od najboljih i najpoznatijih.

“Menemen” je još jedan vrlo ukusan i zdrav doručak u Turskoj, a priprema se sa jajima i svežim prodinstanim povrćem kao što su paradajz, paprika i luk sa malo začina. Tajna dobrog “menemena” je da sve ostane kremasto i mekano i da se lako može namazati na hleb, pa se tako najčešće i jede.

S obzirom na to da je Turska velika i raznolika zemlja, koja se prostire na dva kontinenta, normalno je da doručak u svakoj regiji ima po neku specifičnost i tradiciju.

Na severu, u selima Egejske obale, obavezno je maslinovo ulje uz paradajz, krastavac i masline, dok je u Gaziantepu prednost data testu koje je punjeno sirom i pistaćima.

Na istoku Turske, u Vanu i okolini, doručak podrazumeva više vrsta sireva i meda,  koji su autentični za to podneblje.

(Tanjug)

Ostavite komentar