U trendu

Dracula Land – buduća turistička atrakcija

Rumunska je vlada odlučila da unovči ime Vlada Tepeša (na slici), poznatijeg kao Drakula, i izgradi, sa američkim novcem, Dracula Land. Lokacija na kojoj će „niknuti“ ovaj zabavni park još uvek nije otkrivena u javnosti, ali su predočeni planovi o završetku izgradnje do leta 2002. godine.

Biće to mesto za sve obožavaoce „lika i dela“ rumunskog princa, istorijskoj ličnosti i nacionalnom heroju, zapamćenom po ratovanju sa Turcima. Pošto je u svojoj borbi bio izuzetno surov i često protivnike nabijao na kolac, o njemu su, naročito među turskom vojskom, kolale priče o njegovim natprirodnim moćima i pijenju krvi. Tepeš je njegov nadimak koji znači „onaj koji nabija na kolac“, a Drakula potiče od pripadnosti viteškom redu zmajeva.

Rumunski je princ ratovao sredinom 15. veka, a njegovo ime je proslavio i učinio ga svetski poznatim Brem Stoker, svojim romanom iz 1897. godine. Zahvaljujući ovom piscu, „drakula“ je postao sinonim za natprirodno biće koje živi večno, hrani se ljudskom krvlju, ali se boji krsta i glogovog koca.

O popularnosti ovog lika svedoči i nebrojeno filmova, snimljenih na tu temu, kao i oko 4.000 fan-klubova koji postoje širom sveta. U okviru budućeg zabavnog parka, nalaziće se i „Institut Drakula“, koji će koordinirati rad svih ovih udruženja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.