Drevni običaj: Razlog zašto deveruše imaju jednake haljine je ustvari jeziv

Taj običaj datira iz doba starih Rimljana, a razlog zašto su sve deveruše identične nije nimalo romantičan. One su tada služile za nešto sasvim drugo, nešto strašno, prenose mediji u regionu.

Kada bi neveste znale zašto njihove deveruše nose jednake haljine, odnosno, kako je kroz istoriju uopšte došlo do toga – zgrozile bi se. Razlog nije nimalo romantičan, naprotiv – jeziv. Jeste li se ikada zapitali zašto je to baš tako, zašto deveruše na svadbi moraju izgledati identično.

Razlog se proteže daleko u istoriju. Taj običaj datira još iz doba starih Rimljana. Deveruše su služile kao mamac zlim duhovima i bivšim partnerima neveste. Ako je nešto loše trebalo da se dogodi, one su prve bile na udaru.

Tada su deveruše nosile jednake haljine kao i mlada, a što ih je bilo više, to je bila manja šansa da će zli duhovi ili bivši partner napasti pravu nevestu.

Uloga deveruša bila je zbunjivanje tih neželjenih gostiju, a ne da lepo izgledaju uz mladu. Biti deveruša u to doba svakako nije bilo nešto što bi devojke poželjele, piše Country Living.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike