najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ejndžel kompanija koja je oblačila zvezde dobitnik BAFTA priznanja

Londonska kompanija za kostime Ejndžel (Angel) koja je 175 godina oblačila pozorišne i filmske zvezde, dobitnik je ovogodišnje nagrade za izuzetan doprinos britanskom filmu koju dodeljuje Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA).

Nagrada će ovoj uglednoj kostimografskoj kući biti uručena sutra na ovogodišnjoj svečanoj dodeli BAFTA nagrada u Londonu, najavili su organizatori. Ova nagrada objavljuje se pre ceremonije.

Firma Ejndžel ima najveću privatnu kolekciju kostima za film, pozorište i televiziju, i dobitnik je 36 Oskara za najbolji kostim, uključujući za “Grand Budapest Hotel” 2015. godine.

Nagradu za kostim kuća Ejndžel dobila je i za “Ratove zvezda”, “Doktor Živago”, “Vatrene kočije” i “Gladijator”, serije “Daunton Ebi” (Downton Abbey) i “Igra prestola”, kao i za čitav niz produkcija za operu, balet i pozorište, kao na primer za muzičku komediju “Vikid” (Wicked).

Sve je počelo u 19. veku kada je nemački Jevrejin imigrant Danijel Ejndžel (Daniel Angel) otvorio svoju radnju.

On je bio šnajder i popravljao je staru odeću u sadašnjoj Erlam ulici u centru Londona, što je tada bio siromašan kvart, ispričao je za Frans pres Tim Ejndžel, njegov čukun-čukun unuk, sadašnji predsednik kompanije.

Da bi ishranio svoje petoro dece Danijel Ejndžel je našao posao na groblju gde je zakopavao žene i muževe bogatih ljudi, rekao je Tim. On im je tražio da mu daju odeću umrlih i počeo je tu odeću da prodaje.

Pošto je živeo u kvartu s pozorištima, a tadašnji glumci su morali sami da donesu kostime, neki su mu zatražili da pozajme odela umesto da ih kupe, a on je onda počeo da im iznajmljuje kostime, i tako je počela trgovina, dodao je Tim Ejndžel.

Kompanija je napredovala pod vodjstvom sedam generacija porodice Ejndžel.

U ogromnom skladištu u neprivlačnom predgradju Hendon, u severozapadnom delu Londona, ispred proste fasade, skriva se oko milion komada odeće okačenih na gotovo 13 kilometara šipki, od vojnih i istorijskih kostima, do oklopa, kraljevskih plašteva ili svakodnevne odeće.

“To je raj, pravi zlatni rudnik”, rekao je kostimograf za televiziju Noel Saton i ocenio da je fantastično što su dobili ovogodišnju BAFTA nagradu, što smatra potpuno zasluženim.
 
Stodvadeset zaposlenih se uglavnom oslanjaju na memoriju i na sistem fiša da pronadju odela, a uskoro treba da se uvede elektronska baza podataka da im olakša zadatak.

Iz njihovog odeljka kostima stigao je plašt Obi-Van Kenobija koji je nosio glumac Alek Gines u Ratovima zvezda, a i ogrtač Pitera O’Tula iz Lorensa od Arabije je tu negde okačen.

Alek Gines jedan je od zvezda koje je kompanija Ejndžel oblačila, a medju klijentima su i Barbra Strejsand, Li Marvin, Ričard Barton, Elizabet Tejlor, Džoun Kolins, Čarlton Heston, Hemfri Bogart, Džon Vejn ili Hit Ledžer za kostim u njegovoj poslednjoj ulozi u  “Crnom vitezu”.

Na pitanje na šta su najponosniji, Tim Ejndžel je rekao da je to za film “Evita” s Madonom. Ona je bila trudna za vreme snimanja i niko to nije znao, objasnio je on, i dodao da su uspeli sve vreme da sakriju stomak.

U ateljeu radi oko 25 šnajdera i krojača. “Imaju neverovatan talenat, oni su najbolji”, rekla je Andjela Santos, koja je zadužena za ženske kostime.

Direktor kompanije Tim Ejndžel kaže da je nagrada BAFTE pravedno priznanje za 175 godina teškog rada.

“Oduševljen sam. Jednom ćemo i mi biti u centru pažnje na sceni, ne u drugom planu”, dodao je Tim Ejndžel.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike