Ekološka katastrofa: Mrtvo more izumire

Mrtvo more – umire. Taj alarmantni podatak izneli su izraelski ekolozi, jer ako se nastavi proces da se more “smanjuje” metar godišnje, do 2050. godine taj jedinstveni prirodni fenomen (slanost mu je 36 posto) izgubiće trećinu svoje sadašnje količine mora.

Osim nekih prirodnih razloga, i ovde je problem u čoveku, koji je svojim zahvatima doveo u opasnost to jedino more koje je 430 metara ispod nivoa mora. Problem je što more isparava brže nego što uspeva da se “nadopuni”. Naime, do pre nekoliko decenija bio je potpuno usklađen prirodni proces – gotovo je podjednaka količina vode isparavala i tokom godine se nadopunjavala. Nakon što su napravljene brane na reci Jordan i odvodni kanali za potrebe melioracije i vodovoda, Mrtvo more ostalo je bez potrebne količine vode.

Naime, reka Jordan je, uz retke padaline, glavni izvor napajanja Mrtvog mora. Izrael je 60-ih napravio nekoliko cevovoda koji su “izvlačili” vodu iz reke Jordan, koju Mrtvo more u svom eko sastavu nije moglo da nadomesti iz drugih izvora. Temperature u okolini Mrtvog mora, na granici Izraela i Jordana, zimi su do 20 stepen, a leti i više od 40. Osim tog razloga, stručnjaci upozoravaju da se Mrtvo more devastira preteranim vađenjem minerala koji se koriste u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, a ni rast turističke ponude ne pridonosi njegovoj živosti.

Kako bi zaustavili odumiranje Mrtvog mora, Izrael i Jordan potpisali su sporazum vredan gotovo milijardu dolara. Namera im je da izgrade kanal od Crvenog do Mrtvog mora kako bi se njime osiguralo najmanje 300 miliona kubika vode za spas Mrtvog mora, iako Dejvid Amsalem, šef Odbora za ekologiju u izraelskom Knesetu, kaže da je to “kap u moru” jer je potrebno najmanje oko milijardu kubika godišnje kako bi se nadoknadio gubitak vode. Naime, prirodnim putem iz reke Jordan stizalo je 1,6 milijardi kubika vode i još 400 miliona kubika iz planinskih potoka i rečica koje su se punile kišama, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike