Eksperimentalni lek za ebolu dao pozitivne rezultate!

VINIPENG – Eksperimentalni lek za ebolu izlečio je svih 18 majmuna zaraženih smrtonosnim virusom tokom ispitivanja novog leka, što povećava nadu da bi „ZMapp“ mogao da pomogne u borbi protiv epidemije koja besni u zemljama Zapadne Afrike, objavio je danas magazin Nature.

Majmuni su dobili lek „ZMapp“ tri do pet dana pošto su zaraženi virusom i kada je većina njih pokazala simptome bolesti, a lek je takođe potpuno zaštitio od bolesti šest drugih majmuna kojima je dat u nešto drugačijoj verziji tri dana od infekcije tokom pilot-testa.

„Nivo poboljšanja potpuno je bio van mog očekivanja“, rekao je jedan od vođa projekta Geri Kobinger iz Kanadske agencije za javno zdravlje u Vinipegu, dok je dr Entoni Fauči direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Kanade naveo da je za životinje rezultat izuzetno impresivan, prenela je agencija AP.

Nekoliko stručnjaka je navelo da nije moguće proceniti opseg mogućnosti lečenja ljudi, ali je ohrabrujuće da su se životinje oporavile pošto su lečene „ZMapp-om“ i to pošto je uznapredovala bolest.

Lek „ZMapp“ nikada nije bio testiran na ljudima pre nego što su se dva američka humanitarca zarazila ebolom dok su radili u Africi i bilo im je dozvoljeno da primene lek mada je bio u fazi eksperimenta, a ograničene količine istog leka date su još petorici drugih pacijenata.

Izvor: Tanjug

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike