najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

„El Ninjo” podigao i temperature i koncentraciju ugljen-dioksida

I pre kraja 2016. naučnici raspolažu podacima na osnovu kojih je izvesno da će ovo biti najtoplija godina otkako se vrše moderna merenja. Septembar je još jedan mesec u nizu koji je oborio rekord sa temperaturom za 0,91 stepeni iznad proseka u odnosu na referentni period (1951–1980). Od poslednjih 12 meseci, 11 je bilo toplije od svih svojih prethodnika za 136 godina.

U isto vreme stigla je još jedna uznemirujuća vest: na globalnom nivou koncentracija ugljen-dioksida, glavnog krivca za efekat staklene bašte, premašila je prag od 400 na milion čestica, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (SMO). To je više nego ikada u istoriji čovečanstva, a 144 odsto više u odnosu na period pre industrijske revolucije i u suprotnosti je sa sporazumom o smanjenju emisija koji je prošle godine u Parizu potpisalo skoro 200 država.

Predstavnici SMO, organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija, kažu da do sada nisu videli promenu u ponašanju i da politička volja iskazana prošle godine na samitu u Parizu tek treba da se pretoči u akciju.

Procenjuje se da će koncentracija ugljen-dioksida ostati iznad 400 čestica i u narednim generacijama, a da će se negativne posledice klimatskih promena, poput elementarnih nepogoda, osećati čak i ako nivo emisija počne da opada. Ugljen-dioksid se zadržava u vazduhu hiljadama godina i zbog toga aktivisti upozoravaju da imamo jednu do najviše dve decenije za delovanje.

Rekordne koncentracije ugljen-dioksida prošle i ove godine delimično su posledica snažnog „El Ninja” (dečak na španskom), koji je u tropskim predelima poput Indonezije, koji obično „upijaju” ugljen-dioksid, izazvao suše.

Kada bude potvrđeno da je 2016. oborila rekord kao najtoplija do sada, biće to treća rekordna godina zaredom. Na vrelinu 2015. je takođe uticao snažan „El Ninjo”, pojava u Pacifiku koja utiče na temperature mora i vazduha, ali je porast temperatura odraz šireg trenda. Gevin Šmit, direktor Nasinog Godard instituta, rekao je da bi ona bila najtoplija i bez „El Ninja”.

I ove godine osećaju se posledice „dečaka”, iako je trajao do juna, pokazuju podaci koje američka Nasa prikuplja sa 6.300 meteoroloških stanica širom sveta, uz merenja na brodovima i istraživačkim stanicama na Antarktiku.

„Poslednje tri godine su temperaturnim rekordima potukle sve argumente onih koji negiraju da se planeta zagreva. Možda je najveći mit da je došlo do pauze u zagrevanju, ali ove godine je šest studija potvrdilo da to nije tačno”, piše u „Gardijanu” Džon Abraham, britanski profesor, autor brojnih studija o uticaju čovekovih aktivnosti na globalno otopljavanje.

Da li tri rekordne godine zaredom znače da se zagrevanje pogoršalo? Profesor Abraham tvrdi da nije tako, da temperature na površini zemlje mnogo osciliraju bez nekog očiglednog razloga i da naučnike zanimaju dugoročni trendovi.

„Pre nego što se previše zabrinemo, skoro je izvesno da će 2017. biti hladnija od ove godine. U stvari, možda još godinama neće biti novih toplotnih rekorda. Ali baš kao što nekoliko vrelih godina ne dokazuje globalno zagrevanje, nekoliko hladnijih neće dokazati da se ono ne dešava. Dugoročno gledano, jasno je da temperaturna krivulja ide na gore”, piše Abraham.

Dikaprio nezadovoljan odsustvom pitanja o klimatskim promenama u debati američkih predsedničkih kandidata

U vreme dok je snimao „Povratnika”, za koji je dobio Oskara, Leonardo Dikaprio putovao je širom planete, snimajući dokumentarni film o klimatskim promenama „Pre poplave”.

Uoči premijere dokumentarca u Los Anđelesu početkom sedmice glumac se požalio novinarima da ova tema nije dovoljno prisutna u američkoj izbornoj kampanji. I zaista, u tri dosadašnje debate kandidata, nijedno pitanje nije se odnosilo na klimatske promene.

Fišer Stivens, reditelj filma koji će 30. oktobra biti prikazan na „Nacionalnoj geografiji”, kaže da je nedovoljna posvećenost javnosti ovom gorućem problemu navela Dikaprija, inače ambasadora UN za klimu, da tri godine posveti filmu.

Poslednje istraživanje pokazalo je da se Amerikanci više plaše klovnova nego posledica globalnog zagrevanja.

(Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike