najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Eldorado XXI i Deset blokova dalje pobednici Pančevačkog festivala

Treći pančevački Film Festival – PAFF, internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, završen je u nedelju uveče dodelom nagrada Svetionik i Dimnjak filmovima “Eldorado XXI” Salome Lamas i “Deset blokova dalje” Mikija Polonskog.

Takmičarski filmski program ovogodišnjeg petodnevnog PAFF-a odvijao se u okviru dve selekcije  –  “Svetionici” i “Rani radovi”.

U okviru glavne PAFF selekcije  –  Svetionici, za nagradu Svetionik takmičilo se osam dugometražnih filmova, a o nagradi je odlučivao petočlani žiri: rediteljka Marta Popivoda (Srbija), selektor Berlinskog festivala Džejms Latimer (Velika Britanija), selektor festivala u Roterdamu Jevgenij Gusjatinski (Rusija), kritičar Majkl Patison (Velika Britanija) i reditelj Zvonimir Jurić (Hrvatska).

“Eldorado XXI” Salome Lamas nagradjen je za “formalno radikalan portret ekstremne tegobe koji kontinuirano ukazuje i problematizuje svoju autsajdersku poziciju”.

Prema rečima žirija, ovo je konceptualno zreo prikaz jedne geografski specifične zajednice, koji takodje zahvata i šira pitanja globalnog sveta.

Kako se dodaje u saopštenju, posebno priznanje žirija dobio je film Ane Rusilon “Ja sam narod” za “intiman pristup i precizan rediteljski postupak koji uspeva da kreaira prostor za svoje protagoniste, kako bi se uhvatili u koštac sa istorijom i reflektovali je dok se odvija pred njihovim očima”.

U okviru takmičarske selekcije kratkih filmova  –  Rani radovi, prikazano je 20 filmova mladih autora. O nagradama ove selekcije odlučivao je žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom Nikole Ljuce, reditelja iz Srbije, i Djakomea Abrucezea, reditelja iz Italija.

Nagrada Dimnjak za najbolji kratki film dodeljena je filmu “Deset blokova dalje” Mikija Polonskog.

Mladi žiri doneo je odluku da nagradi i filmove: “Park” Rande Marufi za najbolju režiju, “Tranzicija” za najbolju montažu – Jelena Maksimović, “Bela ptica” za najboljeg direktora fotografije – Ivan Marković, “Pod  suncem” za najbolji scenario – Ću Jang, “Lisica” za najboljeg glumca – Nikos Zegkinoglou i “Anna” za najbolju glumicu – Jevgenija Dodina. 
 
Pančevo Film Festival je manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike