najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Embargo na informacije o `zlatnom` vozu

Poljska ministarka kulture Malgožata Omilanovska stavila je embargo na dalje informisanje o navodnom otkriću legendarnog „zlatnog“ nacističkog voza u kompleksu nedovoljno istraženih podzemnih bunkera i tunela kraj Valbžiha na jugozapadu Poljske, saznaje danas nezvanično list Gazeta viborča.

Vesti da su jedan Poljak i Nemac možda pronašli „zlatni voz“ iz lokalnih legendi koji su nacisti sakrili bežeći pred Crvenom armijom pred kraj Drugog svetskog rata, na osnovu ispovesti na samrti čoveka koji je učestvovao u njegovom sakrivanju, potvrdio je u petak, sa verovatnoćom preko 99 odsto, zamenik Omilanovske, državni sekretar zadužen za zaštitu spomenika Pjotr Žuhovski.

Lokalne vlasti u Donjoj Šleziji i Valbžihu na zasedanju kriznog štaba u ponedeljak demantovale su, medjutim, da je ova nova prijava otkrića drugačija nego sve ostale kojima su se vlasti bavile dugih sedam decenija. Povremene prijave „lovaca na blago“ da su pronašli legendarni voz kojim su evakuisane zlatne poluge iz Vroclava, već su postale deo lokalnog folklora.

„Na osnovu toga ne može da se potvrdi otkriće. To je svega nekoliko stranica mape koje se jedva čitaju. Verovatnoća je mala“, kazao je vojvoda regiona Donje Šlezije Tomaš Smolaž i dodao da medju dokumentima nema georadarskog snimka koji je kazao da je video Žuhovski.

Gradonačelnik Valbžiha Roman Šelemej i vojvoda Tomaš Smolaž na zasedanju kriznog štaba zatražili su ipak od Ministarstva odbrane da armija sa svojim ekspertima napravi nove georadarske snimke i proveri da li zaista na tom mestu izmedju 61. i 65. kilometra pruge iz Valbžiha za Vroclav postoji pod zemljom zaboravljena i sakrivena oklopna kompozicija duga preko 100 metara.

Radovi će potrajati nekoliko meseci a pošto je u Valbžihu zavladala prava zlatna groznica i gradić u čijoj je blizini Hitlerov stari nedovršeni kompleks podzemnih tunela i bunkera, opsedaju tragači za blagom sa detektorima metala, novinarske ekipe i masa turista, krizni štab je zabranio ulaz u šumu.

„Stalo nam je da pre svega osigurano bezbednost gradjana“, objasnio je Smolaž zašto je zabranjen pristup lokalitetu. Ministarstvo kulture je još prošle sedmice apelovalo na ljude da ne traže voz na svoju ruku zato što je, ako ga uopšte ima, najverovatnije
miniran a takodje u njemu umesto dragulja, zlata ili planova nemačkog tajnog čudesnog oružja „vundervafe“ mogu da budu opasne hemikalije ili bojni otrovi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike