najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EU krenula da zaštiti sir s obe strane podeljenog Kipra

Evropska unija danas je pokrenula proceduru za priznavanje halumija, ili helima na turskom, kao zaštićene vrste sira sa obe strane podeljenog grčko-turskog ostrva Kipra, i okarakterisala to kao simboličan korak ka ujedinjenju ostrva.

Slani rastegljiv sir od mešavine kozjeg i ovčjeg mleka, koji se jede pečen, možda je najveći poklon Kipra svetskoj gastronomiji. EU je napravila veliki korak ka punoj zaštiti njegovog naziva time što je počela proceduru na zvaničan zahtev Kipra za dobijanje tog statusa, što bi značilo da samo sir napravljen na Kipru može da se zove halumi.

Kipar je turskom vonjom intervencijom 1974 podeljen na slobodan, grčki jug i turski sever. Pridružio se EU 2004. ali samo južni deo ostrva uživa sve prednosti članstva.

Decenije pokušaja da se ostrvo ponovo ujedini bile su neuspešne uprkos nastojanjima EU i UN. U znaku koliko je teško to postići čak i sporazumu o siru prethodilo je više meseci teških pregovora.

Ipak, danas je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da nastojanje ujedinjenja oko sira pokazuje posvećenost obe strane da „sarađuju na projektima koji ujedinjuju celo ostrvo“. Preokret se dogodio dve nedelje posle Junkerove posete ostrvu gde se sastao sa predstavnicima obe zajednice, i Grka i Turaka.

„Sir halumi/helim simbol je zajedničkog nasleđa ostrva Kipra“, rekao je Junker. Kada procedura bude završena, kiparski Turci, proizvođači sira će moći da izvoze svoj proizvod u EU preko južnih kiparskih luka.

Cela procedura bi mogla da traje još preko pet meseci, a kako navodi agencija Frans pres vrlo je malo verovatno da će ostrvo tada biti blizu ujedinjenja.

Mirovni pregovori nastavili su se u maju posle osmomesečne pauze izazvane sporom između kiparske vlade i Turske oko gasa i naftnih istraživanja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike