najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Europol zatvorio 4.500 vebsajtova zbog trgovine lažnom robom

Policija i agencije za sprovođenje zakona širom Evrope zatvorile su, u obimnoj operaciji Europola, više od 4.500 vebsajtova zbog trgovine falsifikovanom robom, često putem društvenih mreža, saopštili su u ponedeljak zvaničnici.

Agencije iz 27 zemalja, pretežno evropskih, ali i iz SAD i Kanade, udružile su snage u ovoj operaciji, prenosi AFP.

Europol, koji nije precizirao koliko je dugo operacija trajala, saopštio je da falsifikatori preko interneta prodaju sve – od luksuzne robe, sportske opreme, rezervnih delova i elektronike do lekova, kozmetičkih proizvoda i druge lažne robe.

„Internet je postao glavni kanal za elektronsku trgovinu. Momentalni globalni domet i anonimnost omogućuju da se putem interneta proda skoro sve, bilo kome i bilo kada“, istakla je Evropska policijska služba.

Falsifikatori, dodaje se u saopštenju, to znaju i sve više koriste neograničene mogućnosti koje internet pruža.

Europol je, međutim, upozorio da „uprkos tome što se kupovina takve robe može činiti povoljnom, ti proizvodi mogu da ozbiljno ugroze zdravlje i bezbednost kupaca“.

Direktor Europola Rob Vejnrajt zaključio je da je u ovogodišnjoj operaciji zatvoren znatno veći broj vebsajtova nego prošle godine.

U skopu iste akcije, holandska policija je, pretraživši kuće i skladišta, u protekle dve nedelje u Holandiji uhapsila 12 osoba.

Većina racija u Holandiji pokrenuta je zbog prodaje falsifikovane robe na Fejsbuku i Instagramu, a tom prilikom je zaplenjeno više od 3.500 odevnih i luksuznih predmeta s lažnim proizvodnim markama uključujući cipele, tašne i parfeme koji su prodavani kao „najk“, „adidas“ i „kenzo“, s tržišnom vrednošću od više hiljada evra.

Europol je objavio vodič koji korisnike interneta uči kako da prepoznaju lažne vebsajtove i prevare na društvenim mrežama, upozorivši kupce da budu oprezni.

„Kada kupujete preko interneta, veća je verovatnoća da postanete žrtva falisifikatora jer teže uočavate razlike između falsifikata i originala kada ne možete da fizički pogledate i osetite proizvod“, navodi Europol.

Takođe upozorava da, koristeći nezakonite vebsajtove, kupci izlažu svoj kompjuter ili mobilni telefon sajber napadima.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike