Evropska radiodifuzna unija kaznila Ukrajinu zbog Evrovizije

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je danas da je odredila visoku kaznu ukrajinskoj javnoj televiziji zato što je zabranila ruskoj pevačici Juliji Samoilovoj učestvovanje u takmičenju za pesmu Evrovizije u maju.

U skladu sa propisima takmičenja odluka o odredjivanju kazne preneta je ukrajinskoj javnoj televiziji UA:PBC koja je prenosila takmičenje, rekao je za Frans pres portparol Evropske radiodifuzne unije, ali nije želeo da navede o kom iznosu se radi.

Ukrajinska tajna služba (SBU) je na tri godine zabranila 27-ogodišnjoj ruskoj pevačici Juliji Samoilovoj da uđe u Ukrajinu zbog koncerta koji je juna 2015. održala na Krimu posle aneksije tog ukrajinskog poluostrva od strane Rusije. Zbog toga Rusija nije imala svog predstavnika i odbila je da prenosi dogadjaj.

Direktor ukrajinske javne televizije Zurab Alasanija je rekao da će se žaliti na tu odluku kod Komiteta za nadzor Evrovizije, ali je dodao da imaju utisak da ta žalba neće ništa promeniti, i da je koačna odluka već doneta.

U saopštenju EBU navodi da su organizatori ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije imali ozbiljna kašnjenja koja su stvorila nepotrebne teškoće. Takodje se dodaje da ukrajinska javna televizija nije na odgovarajući način ispunila svoje obaveze kada je reč o uestvovanju ruske umetnice.

EBU je zaključila da je ceo taj slučaj naškodio ugledu takmičenja Evrovizije.

EBU je u saopštenju navela da je ukorila rusku televiziju zato što je odbila da prenosi takmičenje ali je ocenila da za sada nije potrebno da se ona kazni.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike