najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Fanovi Motorheda žele da se novi hemijski element nazove po Lemiju

Nekoliko desetina hiljada fanova britanske rok grupe “Motorhed” potpisalo je peticiju u kojoj traže da novi hemijski element koji je nedavno pronadjen, dobije ime “lemijum” prema vodji benda Ijanu “Lemiju” Kilmisteru koji je preminuo 28. decembra 2015.

Peticiju, objavljenu na sajtu Change.org, do sada je potpisalo 40.000 ljudi. Akciju je pokrenuo bivši basista benda “Gans end rouzis” Daf Makejgan.

Naučnici su poslednjih nekoliko godina otkrili četiri nova hemijska elementa i narednih meseci ti elementi treba da dobiju svoje nazive.

“Lemi je bio kao sila prirode. Bio je oličenje suštine hevi metal muzike”, navodi se u peticiji u kojoj se traži od Medjunarodne unije hemičara da prihvati predlog fanova “Motorheda”.

Pevač i basista Motorheda (70) preminuo je 28. decembra posle kratke borbe s agresivnim kancerom, saopštio je njegov agent Endrju Gudfrend, a bend je saopštio da je Lemi saznao dijagnozu samo dva dana ranije.

Lemi Kilmister rodjen je 24. decembra 1945. godine u Stafordširu u Engleskoj i bio je cenjen kao muzičar i inovator, još od ranih 70-tih kada je bio u bendu “Havkvind”, a posebno tokom četiri decenije u Motorhedu, najpoznatijem po hitu iz 1980. godine “Ace of Spades”.

Motorhed je 2004. godine osvojio nagradu Gremi za najboljeg metal-izvodjača.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike