Ferari slavi 70. rodjendan

Italijanska kompanija Ferari, poznata po automobilima vrednim više miliona evra, kao i po trkačkim vozilima, ovog vikenda slavi 70. rodjendan.

Planirano je tri dana slavlja, najpre u Milanu, gde će se danas okupiti oko 500 vozila, zatim u Modeni i najzad u Maranelu, rodnom mestu Ferarija gde će biti prisutni probrani gosti.

„Ferari je mitska marka, imaju odlične rezultate na trkama i predstavljaju vrhunac sportskih automobila“, rekao je istoričar automobilizma Patris Verže.

U „ferariju“ ima „magije koju proizvodi buka“. Verže je naveo da je „imati ‘ferari’ i biti vidjen u njemu deo igre“.

Jedinstvena priča u istoriji automobilizma počela je 1929, kada se propeti konj ispod italijanske zastave prvi put pojavio na trkačkim automobilima „alfa romeo“. Jedan od vozača je bio izvesni Enco Ferari.

Tek posle rata, 1947, je prvi model „ferarija“, „ferari 125 S“, izašao iz fabrike u Maranelu i provozao nekoliko krugova ulicama Modene.

„Ferari 125 S“ je na sebi imao simbol koji će postati zaštitni znak marke, crnog konja u čast Frančeska Barake, italijanskog pilota-asa iz Prvog svetskog rata koji je njime ukrasio svoj avion.

Enco Ferari je kasnije pričao kako mu je majka Barake, koji je poginuo u borbi 1918, rekla da na automobile stavi propinjućeg konja njenog sina jer će mu doneti sreću. Žuta pozadina je simbol Ferarijeve rodne Modene.

„Ferariji“ su se odmah nametnuli kolektivnoj mašti.

Ti automobili su predodredjeni za „srećnu nekolicinu“, spremnu da izdvoji od 150.000 do više od milion evra, u slučajevima ogrnaičenih serija. I treba biti strpljiv – prošle godine je šef Ferarija Serdjo Markione rekao da mu je trebalo tri godine da zaradi za „ferari 488“.

Na trkačkim stazama Formule jedan, Ferari je medju najstarijim učesnicima, a za 70. rodjendan može dobiti najlepši poklon ako Nemac Sebastijan Fetel osvoji titulu ispred Britanca Luisa Hamiltona u „mercedesu“.

Posle 68 sezona u kraljici trkačkih sportova, Ferari ima impresivne rezultate. Ostvarili su 228 pobeda u trkama, njihovi vozači su na podijumu bili 721 put, osvojeno je 15 vozačkih i 16 konstruktorskih titula.

Za sada poslednju titulu za Ferari je osvojio Finac Kimi Raikonen 2007. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike